Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson inför SDU:s kongress.
1 av 5
Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson inför SDU:s kongress.
Gustav Kasselstrand har inga problem med några kuppmakare längre. Då har han kunnat driva förbundet i den riktning han vill.
2 av 5
Gustav Kasselstrand har inga problem med några kuppmakare längre. Då har han kunnat driva förbundet i den riktning han vill. - Foto: SCANPIX / Montage
Kasselstrand har svängt ungdomsförbundet allt närmare en mer nationalistisk syn än moderpartiet.
3 av 5
Kasselstrand har svängt ungdomsförbundet allt närmare en mer nationalistisk syn än moderpartiet. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Kasselstrand med sina kollegor från högerextremistiska ungdomsförbund i Europa.
4 av 5
Kasselstrand med sina kollegor från högerextremistiska ungdomsförbund i Europa. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Paula Bieler utmanade Kasselstrand ifjol. Nu har hon inget engagemang i SDU.
5 av 5
Paula Bieler utmanade Kasselstrand ifjol. Nu har hon inget engagemang i SDU. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX

SDU gör allt för att behålla bilden av "unga arga män"

När Sverigedemokraterna försöker få in fler kvinnor i partiet går ungdomsförbundet åt motsatt håll. Det skriver Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SDU:s kongress

Pågår i Linköping under 6-8 september. Förbundet ska bland annat diskutera förslaget till idéprogram och välja sina fem egna riksdagskandidater.

Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Vi har vant oss. När Jimmie Åkesson och resten av partiledningen i Sverigedemokraterna gör en sak gör ungdomsförbundet SDU tvärtom. Så har det varit sedan Gustav Kasselstrand vann den interna striden i förbundet förra året.

Sedan dess har han fört förbundet på en färd höger ut. Mot radikalare högerextremister runtom i Europa. Mot en framtoning som får tankarna att sväva iväg till engelska internatskolor – eller för den delen Lundsberg (som Kasselstrand nyligen försvarade).

Den studentikosa nationalromantiken har länge återspeglats i sättet som SDU-ledningen försöker framstå. De klär sig propert, är extremt korrekta och ja, lillgamla. Fast med en fana i ena handen. När man pratar med sverigedemokrater om förbundet är det ord som "småpåvar" och "punschverandanationalister" som dyker upp.

Var i denna bild finns då kvinnorna? Någonstans i bakgrunden.

Samtidigt som Sverigedemokraterna gjort förhållandevis mycket för att tvätta bort bilden av att partiet består enbart av "unga arga män" har ungdomsförbundet gjort tvärtom. 

Moderpartiet har en kvinna som andra vice ordförande och ett kvinnoförbund (SD-kvinnor) på frammarsch. SDU har en föreslagen förbundsstyrelse med endast en kvinna bland de ordinarie ledamöterna (två till bland suppleanterna). 

Bland förbundets fem egna riksdagskandidater återfinns fem män: Dels SDU-ordförandens egna "de fyras gäng" med han själv, vice ordföranden William Hahne, förbundssekreteraren Joakim Isheden och andra vice ordföranden Jonas Andersson

Den femte och siste mannen är Eric Myrin, en av få numera som arbetar både i SDU och Sverigedemokraterna. Hans roll som pressekreterare i moderpartiet verkar dock ha marginaliserats då man anställt ytterligare en person i presstaben. Han jobbar mestadels med SDU:s tevesatsning.

– Det är klart att man har gjort någonting fel när det inte finns fler kvinnor, säger en tidigare engagerad SDU-kvinna till mig.

I andras ögon, kanske. Men inte när förbundets egen ledning ser över vad som borde förbättras. Snarare är nog Kasselstrand och de andra rätt nöjda med att tidigare SDU:arna Paula Bieler och Louise Erixon numera lämnat engagemanget bakom sig.

Det finns nämligen ingen målsättning inom SDU att öka antalet kvinnor i partitoppen.

– Vi bedömer kandidaterna utifrån andra grunder än att de är män eller kvinnor. Fem män som riksdagskandidater är självklart fem olika individer. Vi tar avstånd från alla former av kvotering, säger Kasselstrand.

Därför kommer det knappast bli färre "unga arga män" under hans ledning. De gör snarare allt för att behålla den bilden, eller snarare "unga, arga och sofistikerade män".

Och för kvinnorna är det enda alternativet att nöja sig med att kämpa på i bakgrunden.

SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.