Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Volontärer mot ebola är hjältar – nu vill otacksamma jävlar stänga gränser

- 23/10/2014, 17:14 -
Nyheter24:s Pär Ullrich.
1 av 7

Nyheter24:s Pär Ullrich.

Letti Freivalds

2 av 7

Facebook

3 av 7

Facebook

4 av 7

Facebook

5 av 7

Facebook

6 av 7

Facebook

7 av 7

Facebook

Människor dör som flugor i ebola. Volontärer offrar sina liv för dem, för dig och för dina anhöriga. Och där sitter du i din bekväma tillvaro och spyr ut din otacksamhet.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ebola-epidemin fortsätter att rasa i Västafrika. Omkring 5 000 personer tros ha mist livet, men enligt WHO kan det vara uppemot 15 000 människor som fallit offer för sjukdomen. Ingen av dessa är svenskar.

Vad jag emellertid noterat i Sverige är att det finns en utbredd okunskap och en ignorans som under den senaste tiden visat sitt fula tryne. Många är oroliga, men få verkar veta särskilt mycket om sjukdomen. 

Flera svenska volontärer har rest till de värst drabbade områdena. De räddar liv, offrar sina egna och gör allt som står i sin makt för att minimera spridningen av viruset.

Några av hjälparbetarna har återvänt till Sverige. Har de hyllats? Nej, tvärtom. 

När jag fick reda på vad flera hjälparbetare råkat ut för, som står att läsa i Svenska Dagbladet, höll jag på att tappa hakan. Telefonsamtal med hotfulla undertoner, fastighetsägare som ifrågasätter om de kan bo kvar i sina lägenheter, ryktesspridning och barn som nekats komma till skolan. 

Vad i helvete håller vi på med? Dessa volontärer är hjältar. Hur kan människor ägna sig åt att dra deras namn i smutsen?

Konspirationsteorierna om ebola avlöser varandra. Skrämmande läsning på många håll, den ena galenskapen värre än den andra. 

Vi lever i en fri men samtidigt farlig tid, där människor mer och mer slutar lita på vad som brukar kallas för etablissemanget, och i stället söker sig till alternativa informationskällor. Trots att en relativt enad expertkår vittnar om att oron över att de återvändande hjälparbetarna ska bära på viruset är obefogad är det många som tror annorlunda.

De gånger som Nyheter24 rapporterat om sjukdomen har kommentarsfälten fullkomligt svämmat över med hat, ignorans, rasism och okunskap. 

Tillåt mig att bjuda på några exempel:

Härlig läsning, eller hur? 

"Alla som drabbats av ebola ska "skickas tillbaka", volontärer som åker till de drabbade områdena ska inte få komma hem, ebola är "Afrikas fel", idioterna i Afrika ska inte få resa och Sverige ska bomma igen sina gränser."

Det gör ont i mig när jag läser dessa åsikter och förslag. Var finns empatin, välviljan och godheten? Var är människorna som tänker på situationen i Västafrika och de drabbade, i stället för sig själva? Som hyllar de läkare som åkt ner för att hjälpa till, i stället för att misstänkliggöra dem?

Människor dör som flugor i ebola. Frivilliga volontärer offrar sina liv för dem, för dig och för dina anhöriga. Och där sitter du i din bekväma tillvaro, tänker på dig själv och spyr ut din otacksamhet. Snacka om att sparka på de som redan ligger ner. Skämmes ta mig fan!