Stockholm

"Det enda som är värre än män är gubbar"

1 av 2
. Foto: TT-montage
Totte Löfström
2 av 2
Totte Löfström. Foto: Nyheter24

"Ibland måste även gubbar som Ingvar, Bert och Ulf inse att det är dags att pensionera sig".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Jag är så intill döden trött på gubbar. Ni vet sådana där som heter saker som UlfJohanBertUlf eller Ingvar. Män med föråldrade åsikter, som ändå lyckas klamra sig kvar vid sina mediekarriärer, trots att de borde ha skickats över till Naturhistoriska Riksmuseet för årtionden sedan.

I dag skriver vi på Nyheter24 om Ingvar Oldsberg som i Bingolotto betedde sig direkt rasistiskt mot en samisk musiker med ursprung i Colombia. Han exotiserade, pratade om musikern i stället för med honom, och avslutade hela intervjun med att visa att han inte hade hört ett ord av det musikern hade sagt.

Värst av allt är att Oldsberg kommer att komma undan med det. Han kommer förmodligen inte ens få en tillsägelse av Bingolottos producent, för Oldsberg är en gubbe och då måste alla tassa på tå och ha förståelse för att saker och ting var annorlunda när han var ung. Som om han kom från en helt annan planet där det är fullt friskt och okej att vara rasistisk.

Tyvärr är det här ett ganska vanligt problem i mediebranschen – och i typ alla andra branscher som finns. Gubbar tillåts agera som rasistiska, sexistiska och homofoba svin, utan att det ger några som helst konsekvenser. I stället skrockas det på sin höjd lite, och nästa vecka sitter Ingvar, Bert, Ulf eller Johan där igen, och häver ur sig skit i tv och tidningar. Skit som kränker människor, skit som får människor att må dåligt, och skit som skulle ha gjort att vilken normal människa som helst hade förlorat jobbet.

Jag är trött på att Bert får häva ur sig sexistiska fräckisar. Jag är trött på att Ulf får häva ur sig att kolonialism är bra. Jag är trött på att Johan får ta Ulf i försvar. Jag är trött på att ytterligare en Ulf får missförstå feminism i radio. Och jag är så intill döden trött på myten att gubbarna skulle ha någonting som helst att tillföra i ett modernt samhälle.

Det är dags att de drar sig tillbaka och tillbringar de sista åren på någon lugn och tyst plats – gärna i en sån där grotta där man förvarar kärnavfall – så att vi andra slipper höra deras gagg.

Bör gubbarna pensionera sig?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.