Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

Flytta om du tror att vargen ska ta dina barn

"Vargen är en fråga som folk brinner för och somnar av – på samma gång".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans nya roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

”Ingen rädder för vargen här” sjunger man glatt på Södermalm (Eller det gör man inte men ni förstår min poäng). Någon som inte trallar med är den legendariske skidåkaren Thomas Wassberg. Han är rädd för vargens framfart. Wassberg (som med åren faktiskt själv allt mer ser ut som en varg) tycker att man ska utrota den.

Och folk blir givetvis jätteupprörda. För folk blir det har man märkt genom åren. Folk säger jag och menar samma folk som Göran Hägglund menade när han pratade om Verklighetens folk. Dom andra. De som inte bor i storstaden. I Stockholm 2014 kan jag inte tänka mig en mer inaktuell fråga än vargens vara eller icke vara. 

Wassberg menar att media bara skriver sporadiskt om det, att storstadsmedia inte tar frågan på allvar. Och han har rätt så klart. Vi lever i ett land där inte bara det senaste valresultatet visar på en tydlig skiljelinje mellan stad och land. Frågor som är brännande heta i storstäderna, är ointressanta på landsbygden och tvärtom. 

Jag kan inte minnas när jag sist tänkte på vargfrågan. Det är helt enkelt en fråga som kommer så långt ner på min lista över saker att bry sig om, att den nästan inte existerar. Just därför fascinerar den mig vid sådana här tillfällen. För vargfrågan är uppenbarligen ett brännande ämne bland många, känslorna är stormiga både bland förespråkare och bland motståndare till varg. Vargjägare kan varje år vittna om dödshot mot sig.  

Mittemot Wassberg, i den andra ringhörnan står Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, hon menar att Wassberg bara målar fan på väggen. Att han ropar varg i onödan. Att naturen sköter det där själv. 

Men Wassberg menar att det bara är en tidsfråga innan vargen tar ett människobarn. Och även om det låter som en mardröm på alla sätt och vis, kan jag tycka att om du har vilda vargar som springer nära dina barn i trädgården, borde du överväga att flytta. Det finns många nackdelar med att uppfostra dina barn i storstan, men att det saknas vargar på gatorna är inte en av dem. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!