Söndag 5 Dec
Stockholm

Men snälla Ica, behöver vi verkligen ännu en vit gubbe?

Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 6
Nyheter24:s Matilda Andersson. Foto: Privat
Loa Falkman är nya Ica-Stig.
2 av 6
Loa Falkman är nya Ica-Stig. Foto: Faksimil Youtube
Ett ganska så rejält gubbigt val.
3 av 6
Ett ganska så rejält gubbigt val. Foto: Faksimil Youtube
Efter 13 år lämnar Hans Mosesson rollen.
4 av 6
Efter 13 år lämnar Hans Mosesson rollen. Foto: Faksimil Youtube
Matilda Andersson tycker det hade varit bättre med en kvinna som nya chefen.
5 av 6
Matilda Andersson tycker det hade varit bättre med en kvinna som nya chefen. Foto: Faksimil Youtube
Män finns det så det räcker av.
6 av 6
Män finns det så det räcker av. Foto: Faksimil Youtube

"Ja, jag trodde faktiskt att Ica skulle kunna vara lite mindre gubbiga och välja en annan Stig – en kvinnlig chef i svenskarnas absoluta favoritreklam".

Kommentera (295)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Krönika

Matilda Andersson är nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @matilda_and 

Det kan verka onödigt att överhuvudtaget tycka något om en karaktär i en reklamfilm. Det är ju egentligen inget annat än just reklam, för matvaror. Men Ica-följetongen är ingen vanlig reklamfilm. Den har gått i 13 år, det är nästan halva mitt liv.

Och Ica-reklamen engagerar. På söndagskvällen, när senaste filmen släppts blev "Ica-Stig" snabbt landets mest googlade ord. Nyheter24:s artikel om Loa som blev Stig hamnade högst i topp över söndagens mest lästa, och läsningen höll i sig till måndagsmorgonen, när en ny Ica-Stig-artikel tog över.

Jag tycker också om Ica-reklamen och väntade, precis som många andra, med spänning på vem som skulle ersätta Hans Mosesson

Vi brukar förbereda artiklar när det är något som snabbt ska ut. Så även i går. Jag hade satt rubriken ”Hen blir nya Ica-Stig”. För ja, jag trodde faktiskt att Ica skulle kunna vara lite mindre gubbiga och välja en annan Stig: en kvinnlig chef i svenskarnas allra mest sedda favoritreklam. Välja en till kvinna till gruppen som mest består av män. 

Men nej. I stället valde de den gubbigaste av gubbar. Varför? För att inte våga bryta invanda mönster? För att inte göra tittarna besvikna? För att riskera att sälja några färre förpackningar vindruvor?

Loa Falkman, som på Guldbaggegalan 1998 avbryter Alexandra Dahlström med lilla-flickan-attityd, som under förra sommarens Allsång på Skansen frågade programledare Petra Marklund om hon kanske är ”lite dum i huvudet”? Ett skämt menade Loa i efterhand, men tittarna hade redan hunnit rasa. Den Loa valde Ica som nya Stig. 

Ica:s långkörare lär fortsätta i många år till, och fler karaktärer kommer troligen att hoppa av. Då hoppas jag innerligt att jag nästa gång, antingen kan få behålla, eller byta, min förstarubrik från ”Hen” till ”Hon” och inte till ”Han”.

Håller du med Matilda?
Tack för din röst!
Kommentera (295)
Kopiera länk
Dela