Totte Löfström och Lisa Holm
1 av 4
Totte Löfström och Lisa Holm - Foto: Matilda Andersson/Polisen
2 av 4
- Foto: Totte Löfström
Totte Löfström, debattchef på Nyheter24
3 av 4
Totte Löfström, debattchef på Nyheter24 - Foto: Matilda Andersson
17-åriga Lisa Holm
4 av 4
17-åriga Lisa Holm - Foto: Polisen

Nu polisanmäler jag hoten och hatet efter krönikan om Lisa Holm

Hot, hat och trakasserier får aldrig bli ett nödvändigt ont.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.


Bildkälla: Totte Löfström

Kolla lite extra på bilden ovan. Bilden är ett ordmoln över vilka ord som användes i hatmailen jag fick efter att jag hade skrivit min krönika om Lisa Holm.

Ordmolnet är på inga sätt vetenskapligt eller ett bevis för något, men det ger en fingervisning av vad det är för typ av mail man får när man skriver texter som kritiserar den svenska rasismen.

Eller ja, det är inte helt korrekt att skriva att "man" får det, för oftast är det kvinnor som får sådana mail. Jag har varit ganska besparad från hot och hat. I alla fall jämfört med mina kvinnliga kollegor.

Men den här gången rann det över för många. Fallet Lisa Holm är rör upp många känslor, och det är så klart fullt förståeligt. Det är en fruktansvärd händelse, och jag hoppas innerligt att fallet får en lösning snart. Att de skyldiga döms och straffas, och att de anhöriga får lugn och ro att bearbeta sorgen.


Bildkälla: Faksimil, Facebook

Men att du blir upprörd över något ger dig aldrig rätt att hota, förtala eller kränka den du är upprörd på. Av de runt fyrtio arga mail och det hundratal tweets folk har skrivit till mig efter att jag skrev krönikan gör sig nära på alla skyldiga till någon form av brott.

Om det inte är rena hot är det förtal, ofredande, förolämpning eller hets mot folkgrupp.

Det är lätt att tänka på näthatare som anonyma, ospårbara personer, men så är inte fallet. Många av de som mailade var helt öppna med sina namn. Till exempel vill en sjuttioårig man från Göteborg att jag ska få fingrarna avslagna så att jag inte kan skriva mer. En snabb sökning på Google gav mig all info jag behöver för att polisanmäla.

En annan önskar från sin jobbmail att mina barn ska bli mördade, och en tredje signerade sitt mail med namn och telefonnummer.

Jag kommer att polisanmäla er som har skickat hatiska och hotfulla mail. Inte för att jag tror att det kommer leda till fällande domar, och inte för att jag känner mig rädd eller kränkt.

Jag polisanmäler för att jag tror att det är farligt att låta sådant här passera obemärkt. Och om det får en enda av dem att sluta skicka hot och hat, så var det värt det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att polisanmäla hot och hat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.