Torsdag 5 Aug
Stockholm

Snälla sänk er inte till Hagamannens nivå

Malin Wigen.
Malin Wigen. Foto: Therese Korning/Nyheter24

Om vi vill att någon ska bli misshandlad, våldtagen och mördad, på vilket sätt blir vi då bättre än Hagamannen?

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @MalinWigen

Just nu jagas en 30-årig man som är misstänkt för misshandel av Hagamannen. En handling som skulle kunna uppröra många men i detta fall istället hyllas då det var just Hagamannen som var den drabbade – i mitt flöde kan jag läsa kommentarer som att "spöa honom mer", "döda honom" och "på han igen och igen".

Det är rent ut sagt en lynchmobb och det får mig att undra: Om vi vill att någon ska bli misshandlad, våldtagen och mördad, på vilket sätt blir vi då bättre än Hagamannen?

Vad jag ser så uppmanar ni till barbariska handlingar mot en man som själv begått barbariska handlingar – ni vill att man ska sänka sig till hans nivå, och det är lite skrämmande.

Och ni som slår ned Hagamannen och ni som hotar och förhindrar folk att kontakta ambulansen gör samhället mer osäkert. Ni låter lynchmobben sätta agendan och bestämma. Tänk nästa gång om det är någon som är lik Hagamannen drabbas – hur skulle det se ut?

Det är okej att känna frustation över att någon som begått hemska handlingar rör sig bland folk och det är okej att känna ilska över rättssystemet. Men bara för att en människa har betett sig som ett odjur betyder det inte att vi måste bete oss likadant.

Tro mig, jag kan förstå att det finns en ilska mot denna man, det han har gjort är oförlåtligt och hans handlingar är oförsvarbara. Men att ta lagen i egna händer och uppmana mord och våld är inte rätt väg att gå.

För inget våld i världen, mord eller slag med golfklubbor kommer att göra hans brott ogjorda. Inte heller kommer det att läka såren som de drabbade har fått. Så fördöm det han gjorde, men visa för guds skull att vi är bättre människor än Hagamannen.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela