Måndag 20 Sep
Stockholm

Katrin Zytomierska, du är ett mycket större hälsoproblem än fetma

Emma Lindström och Katrin Zytomierska.
1 av 3
Emma Lindström och Katrin Zytomierska. Foto: Collage: Ellinor Svensson / Fameflynet Robert Eklund
Katrin tror inte att tjocka kan vara lyckliga.
2 av 3
Katrin tror inte att tjocka kan vara lyckliga. Foto: Fameflynet Sweden / Robert Eklund
Emma Lindström.
3 av 3
Emma Lindström. Foto: Ellinor Svensson

Nyheter24:s Emma Lindström om Katrin Zytomierskas skadliga hat mot tjocka.

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24:s nyhetsredaktion.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

Varenda gång jag hör Katrin Zytomierskas åsikter tror jag att hon driver med mig. Jag lyssnar på vad hon säger och förväntar mig att hon plötsligt ska utbrista i skratt och förklara att hon bara skojar. Kanske säga att hon inte vill vara dum mot någon och liksom luta sig tillbaka och säga något som åtminstone inte är rakt igenom elakt.

Det har gått ganska många år sedan jag hörde henne första gången och hon har fortfarande inte kommit ut som ett skämt. Nu senast har hon deltagit i TV4:s Nyhetsmorgon och totalt sågat kroppsformer som är bara ett par klädstorlekar större än hennes egen.

Hon säger att hon inte tror att någon som är överviktig kan vara lycklig och att olyckan endast kan botas genom ett personen går ner i vikt.

Katrin, jag tänker inte spekulera i huruvida någon är lycklig eller inte men låt mig snacka lite om hur fettföraktet även drabbar oss.

Jag har en kropp som du skulle acceptera som "normal". Ändå är hatet mot tjocka högst verkligt även för mig och jag är livrädd för att råka ut för det. För oavsett om du är smällfet eller smal som en pinne vet du att det finns, vare sig du erkänner det eller inte.

Vi står på varsin sida i den här debatten, du och jag. Du väljer att vara postergirl för fettförakten och jag önskar bara att alla kroppar skulle accepteras, men vi har ändå gemensamt att vi båda två skräms av tanken på att vara överviktiga.

Dagligen reflekterar jag över om jag kommer lägga på mig vikt av det jag äter och då tänker jag inte på hur det kan påverka min hälsa. Nej, jag är rädd för hur min omgivning skulle behandla mig. Hatet mot tjocka, som du och många andra sprider, är det enda läskiga och självklart gör det att många mår dåligt.

Du verkar tro att du bidrar till att folk blir lyckliga när du hjälper dem att gå ner i vikt när det enda du gör är att hjälpa dem att passa in i vår påhittade mall. Självklart är människor tacksamma eftersom livet i mallen är hundra gånger enklare än utanför.

Samtidigt bidrar du med fettförakt och fortsätter att skapa illusionen av att mallen är det enda som duger. Ser du vad du gör, Katrin? Du har inte hjälpt någon alls, du har bara lurat dem.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela