Lördag 31 Jul
Stockholm

10 saker som gör dig till en riktig man

Simon bredvid en muskulös man.
1 av 3
Simon bredvid en muskulös man. Foto: TOM JERRY BOMAN / GIPHY
Simon Lundberg har åsikter om det.
2 av 3
Simon Lundberg har åsikter om det. Foto: TOM JERRY BOMAN
Vad gör en man egentligen?
3 av 3
Vad gör en man egentligen?. Foto: GIPHY

Hur är en riktig man? Låt Simon Lundberg guida dig genom machokulturen. Här är 10 saker som gör att du kan stoltsera med att vara en riktig karl.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

1. En riktig man är stark


Bildkälla

Hur mycket tar du i bänkpress? Nä, skämt åsido. En riktig man kan vara stark rent fysiskt. Men också inte. Alla är olika och har olika förutsättningar. Har du muskler? Bra för dig. Har du inte det? Gött. Det är viktigare att vara stark vid svåra stunder och finnas där för sin familj och vänner.

2. En riktig man är högljudd


Bildkälla

Som vi alla borde vara när någonting inte står rätt till. Men att bröla och skrika bara för sakens skull och för att hävda sig är onödigt. Bröla och skrika kan alla göra – kanske tillsammans med sina polare av alla könstillhörigheter.

3. En riktig man är bra med teknik


Bildkälla

Själv är jag hyfsat tekniskt lagd. Har också kvinnliga polare som är mer tekniska än underskriven. Och tvärtom. Hur kom det ens sig att vanföreställningen att män skulle vara bättre än alla andra på teknik?

4. En riktig man pratar inte i onödan


Bildkälla

Vem gör det? Eller vänta nu. Det var inget. Att prata är, oftast, ett aktivt val. Att tjattra eller snacka med sina polare om allt mellan himmel och jord, om IS, om FIFA, om Ellie Goulding eller om konståkning är bra. Prata om du vill. Var tyst om du vill.

5. En riktig man är rik


Bildkälla

... på upplevelser! Förlåt för klyschan. Men det gamla talesättet att pengarna gör mannen stämmer bara inte. Kvinnor tjänar i regel sämre än män men här kan vi vara överens om att det är fel.

6. En riktig man slåss


Bildkälla

... för sina åsikter! Förlåt. Jag gjorde det igen... Våld löser i väldigt få fall konflikter. Om än alls. Det som är det barnsligaste som finns är att hetsa upp och ska spöa andra. Bara för att. Chilla. Prata om det. Sen om du gillar MMA antar jag att det är bra att kunna slåss... Låt oss inte gå in på detaljer.

7. En riktig man respekterar kvinnor


Bildkälla

... och andra män. Och andra könstillhörigheter. Att respektera att alla är olika är lite poängen. Var snälla med varann. Det är manligt – *spottar ut snusen och sippar på lavenderté*

8. En riktig man är manlig


Bildkälla

Här blir det i kontexten svårt. Vi ska skilja på könstillhörigheten – att vara man, och att vara maskulin. Vi kommer inte ifrån termerna feminin och maskulin. En riktig man kan vara både feminin och maskulin. Eller som undertecknad, och ärligt talat de flesta, med både maskulina och feminina kvaliteter. Däremot är ordet manlig förlegat.

9. En riktig man har många brudar


Bildkälla

Ja, återigen – kontext. Är du polyamorös. Okej. Nedvärdera kvinnor, eller andra män, är aldrig rätt. Sedan att "ligga runt". Nåväl. En riktig man kan vara heterosexuell, homosexuell, bisexuell eller pansexuell, eller vilken sexualitet man väljer att identifiera sig som. Jag identiferar mig som man och är säker på att min fästman också gör det. Att respektera alla människor är, som redan sagt, viktigast. Fall inte in i machokulturen för helvete.

10. En riktig man har en penis


Bildkälla

... eller en vagina. Det finns inga regler för hur man ska se ut eller bete sig som en man. Identifierar du mig som man? Check. Du är en riktig man. Grattis. Det var väl inte så svårt?

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela