Malin Nilsson.
Malin Nilsson. - Foto: Simon Lundberg / N24

Tvåsamhetsnormen åt upp mig inifrån

Jag insåg att monogama förhållanden gör mig olycklig.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sensommar 2012. Popaganda. Längst bak i ett publikhav kom hon fram till mig, såg mig djupt i ögonen och berömde mitt hår. Där och då ville jag säga något bättre än det lama tack jag fick fram. Jag ville inget hellre än att flörta tillbaka. Men jag var nykär. Så jag sa inget bättre än tack, och tog några steg tillbaka.

Aldrig har jag varit otrogen, men velat släppa hämningarna när jag attraheras av någon. För oavsett om vi har en partner eller inte, kan vi sällan undgå att attraheras av andra. Det är givetvis upp till var och en att erkänna det, men ni som hävdar motsatsen, ni ljuger. Jag har erkänt. Monogama förhållanden gör mig olycklig och bara att inse det gjorde mig tusen gånger lyckligare.

Några år efter Popaganda låg jag vaken om nätterna och stirrade i taket. I mobilen, tillbaka i taket, i mobilen igen. Jag såg på allt förutom han som jag var menad att älska. Mobilen var full av länkar om homosexualitet, stödgrupper och polyamori som jag läste om på Flashback och Familjeliv. Det var bara en av flera nätter som jag kände mig så kvävd att jag inte kunde sova. Som att jag skulle spricka när som helst.

Så jag låg där om nätterna och försökte komma underfund med mig själv. Och till slut insåg jag att det inte var mig det var fel på. Det var samhället och dess tvåsamhetsnorm som jag inte passade in i. Det åt upp mig inifrån. Så jag bröt mig ut.

Och senare träffade jag henne. Jag och min flickvän är precis som andra par. Vi skrattar åt samma saker, avslutar varandras meningar, myser flera gånger i veckan, håller hand när vi går på stan och hon får mig att le löjligt mycket. Men vi har ett öppet förhållande, och att berätta det för andra är inte oproblematiskt.

Hur toleranta ens vänner än verkar vara möts vi av antydningar om att vi inte är ett riktigt par. Fastän vi bor ihop verkar vår öppenhet ligga i vägen för att tas seriöst. Det rimmar lika illa som att hävda att tjejer inte har riktigt sex eftersom en kuk inte är inblandad.

Även när ens vänner säger sig förstå frågar de varför vi har Tinder och om vi verkligen känner ett behov av att vara med andra. Som att det är känslor som bara skulle försvinna.

Jag är inte mindre kär, och jag älskar inte mindre. Om jag skulle gått in i ett monogamt förhållande skulle jag troligtvis vara tillbaka där igen. Stirrandes upp i taket, med huvudet fullt av tankar och en klump i halsgropen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lever du i ett monogamt förhållande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.