Söndag 16 Maj
Stockholm

Nej, det är inte rasism att fråga varför en minister hänger med extremister

Nyheter24:s Emma Lindström skriver att Mehmet Kaplans pressekreterare inte kan skylla på rasism när medierna har frågor om varför han är på samma ställe som extremister.
1 av 3
Nyheter24:s Emma Lindström skriver att Mehmet Kaplans pressekreterare inte kan skylla på rasism när medierna har frågor om varför han är på samma ställe som extremister. Foto: Nyheter24 / faksimil trf.nu
Tidigare i dag svslöjade Nyheter24 att bostadsministern deltog på samma middag som Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
2 av 3
Tidigare i dag svslöjade Nyheter24 att bostadsministern deltog på samma middag som Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. Foto: Faksimil / trf.nu
Mehmet Kaplan, Miljöpartiet. Han har senare tagit avstånd från organisationen Grå vargarna.
3 av 3
Mehmet Kaplan, Miljöpartiet. Han har senare tagit avstånd från organisationen Grå vargarna. Foto: TT

När jag kontaktade Mehmet Kaplan för att fråga om fotot där han är på samma middag som högerextremister tog det tid innan jag fick svar. I stället skrek pressekreteraren att vi ringde på grund av Kaplans utländska bakgrund.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten:

Emma Lindström är politisk reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

I dag har Nyheter24 kunnat avslöja att bostadsminister Mehmet Kaplan åt middag med högerextemister i somras.

Det hela började med en bild där ministern syntes i bakgrunden, i förgrunden satt Ilhan Santurk och Barbaros Leylani. Två personer en minister absolut inte borde bli förknippad med.

När jag ringde Mehmet Kaplans pressekreterare Hakim Belarbi för att fråga om fotot reagerade han med ilska. Det var ett tillfälle för ministern att förklara varför dessa personer deltagit på samma fest, men jag bemöttes som om jag kom med ett påhopp.

Pressekreteraren skrek och svor åt mig ett tag, sedan kom nästa vända. Jag frågade om Kaplan tar avstånd från extremister.

– Vad fan tror du?! De är extrema, det är klart att han tar avstånd från dem. Men det är ingen fråga du skulle ställa till någon annan minister. Du skulle aldrig ställa en sådan här fråga till någon som inte hade utländsk bakgrund. Vid terrordåden i Paris ringde inte du till en random minister och frågade om den tar avstånd, det gjorde journalister till oss, svarade en upprörd pressekreterare.

Precis som Expressens reportrar, fick jag höra att vår journalistik var "ett lågvattenmärke".

Inte vid något tillfälle under vårt första samtal ville personen förklara bakgrunden till bilden. I stället handlade det om att journalister gav sig på Mehmet Kaplan för att han har utländsk bakgrund.

Jag tvivlar inte på att ministern många gånger utsatts för rasism. Självklart är hans utseende en grund till hat och fördomar i det rådande samhällsklimatet. Jag beklagar det.

Samröre med extremister har dock inget med hudfärg eller religion att göra. Umgås en högt uppsatt politiker med skumma personer kommer vi ringa och ifrågasätta det. Mehmet Kaplan borde passa på ett ge en förklaring då, inte försöka gömma sig under en offerkofta.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela