Tisdag 18 Maj
Stockholm

​Sluta behandla män som primitiva djur

Mansfria zoner kommer inte hjälpa mot våldtäkt – män har redan lärt sig att det är kul när tjejer stretar emot.

Kommentera (82)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag hatar män. Jag hatar män som använder härskartekniker för att trycka ner tjejer, män som bara vill bli uppassade, och män som lyfter sig själva till skyarna. Men framför allt hatar jag män som tar sig rätten att ta på min eller mina systrars kroppar och inte slutar när vi säger nej.

Jag hatar män som våldtar.

Men trots allt det vägrar jag se män som djur som helt passivt faller för sina primitiva drifter. Svin, men inte djur, och jag vägrar se män som hulkgråtande “offer för sin instinkt”.

Efter flera rapporterade våldtäkter och övergrepp från sommarens festivaler kommer nu initiativet att införa mansfria zoner vid scenerna. Alltså, kvinnor ska vallas in i en fålla vid scenen för att hålla sig borta ifrån män i några timmar. Med andra ord ska kvinnor återigen själva ta ansvar för att inte utsättas för övergrepp. Under tiden får män sträva fritt på sommarbete.

Varje dag får pojkar höra att det är okej att dra tjejer i håret, att smygkolla på dem i omklädningsrummet, att tafsa och att slåss. För det är sådant pojkar gör, kanske är de bara kära.

Varje dag får pojkar ursäkter för sitt misogyna beteende, och har lärt sig att det är roligt när tjejer stretar emot.

När de blir äldre kommer det knappast hjälpa att separera dem från kvinnor under några timmar. För risken är större att det är flickvännen Anna, kompisen Julia eller Julias söta kompis Bea, deras syster eller dotter som kommer våldtas. Någon som redan känner sig trygg, som inte kommer vilja gå in i en mansfri zon.

Och det är knappast det som kommer hjälpa. Män som våldtar är redan förstörda, de lärde sig som barn, att det är kul när tjejer stretar emot.

Behövs manfria zoner?
Tack för din röst!
Kommentera (82)
Kopiera länk
Dela