Osminkad.
Vad är fördelarna med att inte sminka sig?

Jag gick utan smink i 7 dagar – det här hände

Reaktionerna jag fick på mitt osminkade ansikte gjorde mig otroligt chockad.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

1. Jag sparade sjukt mycket tid

Det mest uppenbara med att gå utan smink har varit all tid jag sparat. Jag kunde sova ungefär en halvtimme längre på morgonen vilket har gjort mig till en gladare människa överlag. 

Istället för att planera en hel lördag efter när jag ska sminka mig i förhållande till när jag ska duscha, hur mycket jag ville sova och när jag måste gå hemifrån kunde jag nu bara köra på. En osminkad Jenny var en mindre stressad Jenny. 

2. Friheten ett osminkat ansikte innebär

Det slog mig rätt snabbt vilken underbar frihet det ger att vara utan smink. När jag har smink får jag ibland gå till en spegel om det kliar i ögat för att klia på exakt rätt ställe utan att smeta ut sminket. Nu var det ju bara att gnugga på precis hur mycket jag ville. 

Men förutom det kan ju smink göra att man blir lite begränsad, du kan till exempel inte: krama en lång människa utan att ge den en fet sminkfläck på axeln, gosa ner dig i soffan utan risk att sminka ner den eller förstöra ditt smink, klia dig i ansiktet eller ögonen överlag eller gå ut i regn utan paraply. 

Första dagen betedde jag mig som att jag fortfarande hade smink på mig och aktade mig för de här sakerna men efter någon dag släppte det och jag kände mig väldigt fri. 

Privat

3. Jag anpassade min klädstil

När jag inte gör utmaningar går jag vissa dagar utan smink bara för det är skönt, men då brukar jag ha myskläder på mig. Men under en hel vecka kunde jag ju inte gå i grå mjukisbyxor och en stor hoodie, speciellt inte på en middagsbjudning.

Men det jag märkte var att jag anpassade både kläder och frisyr till mitt naturliga ansikte och valde mer "avslappnade" kläder och håruppsättningar. 

4. Min hy blev bättre

Jag har blandad hy, vilket innebär att jag har torr hy men att jag också får också finnar på vissa områden. Det gjorde inte jättestor skillnad att vara utan smink en vecka vad gällde finnar och andra blemmor. Men min hy blev inte lika torr!

När jag tvättar av mig sminket brukar jag behöva smörja in med en ansiktskräm direkt för att det inte ska börja strama i ansiktet. Men mot slutet av den här veckan kändes det som att huden var mer balanserad och inte behövde krämen lika mycket. 

5. Jag skämdes lite

Jag ville ju vara stark och hur cool som helst med att vara utan smink, så blev det tyvärr inte. Jag märkte att när jag skulle göra intervjuer eller träffa människor som inte visste att jag gjorde den här utmaningen så ville jag gärna förklara att jag inte brukar se ut så här. 

Det kanske hade behövts ett par veckor till för att komma över den spärren.

6. De fina reaktionerna

Jag uppdaterade kring den här utmaningen på Nyheter24:s Snapchat och hade väl egentligen inga speciella förväntningar om det. Men jag blev riktigt chockad. 

Jag trodde inte att jag skulle fullkomligt överösas med fina kommentarer om hur modig jag var, hur fin jag var och att jag inspirerade andra till att våga gå utan smink. 

Det har gjort mig så otroligt glad och tack vare dem har jag inte tyckt att det här var lika jobbigt som det hade kunnat bli. 

Fortsätt att vara lika snälla och peppande mot varandra i verkliga livet oavsett om personen har smink eller inte. Som ni skrivit till mig på snap: Alla är fina precis som de är!

Ovan ser ni en sammanfattning av mina uppdateringar från veckan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du sminka dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.