- Foto: Nyheter24

Jag åt ingenting på fem dagar – så här gick det

Karl Anders Lindahl överlevde på citronsaft i fem dagar. Nu berättar han om sina upplevelser.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"The Master Cleanse" har kallats världens tuffaste diet. Så självklart vill man testa den, eller hur?

Det hela är ganska enkelt. Ta bort all fast föda, all koffein, alkohol, nikotin och socker. Drick enbart vatten spetsat med citronsaft, lönnsirap och cayennepeppar. Typ 10 glas om dagen. Kör en laxering varje morgon. Drick mycket vatten. 

Det finns massor av olika skäl till att folk testar cleansen. Vissa vill gå ner i vikt, andra vill rensa ut dåliga grejer. Andra vill utmana sig själva. Jag tyckte det lät som en kul grej. 

Tro mig om du vill, men bortsett från första dagen upplevde jag inte alls att jag blir tjurig, irriterad eller extremt hungrig. Jag tyckte allt flöt på ganska bra. 

Snarare var det så att jag kände mig otroligt jämn. Jag var aldrig proppmätt, aldrig vrålhungrig. Inga eftermiddagsdippar eller kafferus. Bara jämn. 

Det var först efter några dagar problemen började komma. Musklerna började krampa, ryggen och ljumskarna värkte. Jag började bli trött, hade svårt att ta mig upp för trappor. När jag kom hem från jobbet pallade jag knappt göra något alls. 

Dag 5 kulminerade det mitt i natten när jag vaknade och skrek av smärta när det krampade i vaden. 

Jag fick också sjukt konstiga cravings. Biopopcorn, falukorv, fisk och ris med stekt ägg. Matlagningsprogram och att gå förbi restauranger kunde göra mig knäpp. 

Dessutom är det ganska tråkigt att inte äta. Käka är ju kul, och jag lärde mig verkligen uppskatta varierad kost och att blanda många smaker. Det är ju ingen större poäng i att äta samma sak varje dag om man tänker efter, eller hur?

Men jag klarade det. Och även om det var jobbigt ibland var det en intressant upplevelse, och jag lärde mig mycket om hur jag svarar på kroppens signaler. Skulle lätt göra det igen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja testa det här?
Tack för din röst!