Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

00-talisterna – den mest hopplösa generationen någonsin

- 23/01/2018, 16:32
Susanne Delastacia

"Tonåringar har retirerat tillbaka till neandertal-stadiet, hukade över sina mobiler i ett fastlimmat grepp."

TT/Eero Hannukainen

"00-talisterna måste vara den mest hopplösa generationen i evolutionens historia."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De vuxna förstod sig inte på oss unga. Då, för länge sedan. Nu är det vår tur. Jag kan inte för mitt liv förstå mig på de unga nu för tiden.
 
Millenials går väl an, men 00-talisterna måste vara den mest hopplösa generationen i evolutionens historia.
 
De har retirerat till neandertal-stadiet, hukade över sina mobiler i ett fastlimmat grepp. Nåde den som vågar röra deras heliga graal.
 
Oftast irriterade, grymtar de till vid en ny upptäckt på skärmen. Ögonen lyser upp när ett nytt life hack avslöjar den perfekta konsistensen på slime, eller hur man kan få fidgetspinnern att snurra på exakt samma, men ändå ett helt nytt sätt. 

Konkreta nyheter om vad som händer i omvärlden är helt ointressanta.
 
Både opålitliga och hormonstinna, kontaminerar det svenska språket med obegripliga uttryck som ”bae”, ”älsk” och ”du kan va” och dyrkar sina emojis mer än sin mamma och pappa.
 
När jag växte upp kunde vi visserligen ha jeans med hål på knäna. Men nu ska de minsann vara trasiga överallt. Med usel fantasi, återskapar de 80-talets modenycker och presenterar det som nyheter. Bomberjackor och granater, varför hasar de runt i innetofflor i snömodden?
 
I sin panik över att någonsin behöva ha det tråkigt, kommer de på att disktabletter har så fina färger, att de nog borde gå att tugga på. Eller svälja med lite vodka. Fenomenet som tydligen kallas ”tide pod challenge” har skrämt slag på både föräldrar och Youtube, som stänger ner nya filmer som publiceras i den livsfarliga trendens namn.
 
Och så fotograferar de. På bredden och tvären. Alltid med blixt. Eller i motljus. Alltid med en hand fast förankrad mitt i ansiktet. 

Vem är tjejen på bilden? Ingen vet. Ingen syns och framtidens historiska bildskörd är raderad.
Men ”älsk” på det såklart. Löjligt… störtlöjligt. 

 
När tristessen kliar som en mossgrön banlon-tröja, tar de sig en funderare sittandes på toa. Med mobilen förstås. Med livet serverat på silverfat sträcker sig fantasin ändå inte längre än att skapa toalettselfien. Nu blir det hett att ta ett foto på sig själv med byxorna nere vid anklarna. 

Så nyskapande. Så urbota dumt.
 
Vid det här laget verkar det ändå finnas några som insett… något. För allas munnar är alltid vidöppna i någon slags evig förvåning. Är det kanske för att skyla sin skuld som de placerar en fotoblixt mitt i bilden? Eller en hand framför ansiktet , i en nonchalant facepalm-gest? Vadå bildkomposition? Det viktigaste är få dagens likesinjektion.

Lägg ut! Lägg uuut!

Håhåjaja. Om några år är det dags för 00-talisterna att förfasa sig över sina egna unga. 

Det är universums cykel. Dumt, obegripligt och tydligen helt… nödvändigt.

Susanne Delastacia,
Debattchef Nyheter24