Onsdag 22 Sep
Stockholm

Nej, flygskatten dödade inte NextJet

2018 så upprörde flygskatten många i Sverige.
Sebastian Lundgren skriver om drevet på sociala medier efter NextJet:s konkursbegäran. Foto: TT & Privat

Nyheter24:s Sebastian Lundgren: "Ni politiker som med 280 tecken på Twitter kan övertyga, styra och engagera folk måste sluta skapa "hittepådrev" bara för att försöka tjäna billiga politiska poänger."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Igår syntes rubriken "NextJet ansöker om konkurs" på flera av Sveriges största nyhetssajter. En konkurs som resluterar i en fruktansvärd smäll för inlandet och Sveriges flygtrafik. Något som politikerna inte var sena med att reagera på.

Men istället för att uppmärksamma nyheten för vad den egentligen var så valde personer, med makt, med ansvar och stora följen att skapa en rökridå i deras favör. En rökridå som formade ordet F-L-Y-G-S-K-A-T-T så fort man kastade ett getöga på den.

Tycka vad man vill om flygskatten men här är den inte boven i dramat.

Att använda sig av ett misskött bolags konkurs för att, på felaktiga grunder, skylla på den en och en halv månad gamla flygskatten är rent av vedervärdigt. Ni har ett större ansvar än så. Ni vet bättre än så.

Det är inte precis någon hemlighet att NextJet har levt vidare med hjälp av konstgjord andning och det som vi bevittnade igår var enbart resultatet av det oundvikliga i ett misskött bolag. Dess död.

Med makt kommer stort ansvar. Det är en fras som kanske spelar större roll nu än någonsin tidigare. Och vart sitter makten? Självfallet hos Sveriges politiker, men framför allt så sitter hos de politiker som är flitiga på sociala medier.

Ni politiker som med 280 tecken på Twitter kan övertyga, styra och engagera folk måste sluta skapa "hittepådrev" bara för att försöka tjäna billiga politiska poänger. Jag tänker på dig Lars Beckman och även du Rebecca Weidmo Uvell för att nämna några.

Det är inte första gången vi ser det och det kommer förmodligen inte vara den sista. Ni kanske minns socialstyrelsens broschyr?

Så för saklighetens skull - skärp er. Genom att skapa dessa drev urvattnar ni folkets förtroende, utnyttjar er makt och fullständigt skiter i det ansvar som följer.

Det är helt fine att vara emot flygskatten och tycka att det var totalt vansinne att ens föreslå den från första början. Det är okej att skriva på sociala medier att man tycker bu eller bä om nästan vad som helst.

Något som däremot omedelbart borde upphöra är politikers försök, i form av statusuppdateringar och tweets, att avsiktligt vilseleda människor. Ni kan bättre än så och ni vet bättre än så.

Fortsätt kämpa för eller mot flygskatten, inte mig emot – men gör det på rätt grunder. 

Sebastian Lundgren,
Debattredaktör Nyheter24

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela