Stockholm

Sluta hyckla – ni har alltid vetat vem Michael Jackson var

Karl Anders Lindahl skriver om anklagelserna mot Michael Jackson.
Karl Anders Lindahl skriver om anklagelserna mot Michael Jackson. Foto: AP/Nyheter24

Karl Anders Lindahl förstår inte varför alla låtsas vara chockade av den nya Michael Jackson-dokumentären. Alla har alltid vetat, skriver han.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Leaving Neverland, dokumentären om popikonen Michael Jackson, har slagit ner som en bomb i musikvärlden. 

I dokumentären berättar Wade Robson och Jimmy Safechuck om sina relationer med världsstjärnan under sent 80-tal och tidigt 90-tal. Wade och Jimmy riktar skarpa anklagelser mot Jackson, anklagelser om sexuella övergrepp och grooming som pågick under flera år. 

Berättelserna är plågsamt detaljerade. Men ja, chocken uteblir något. 

När Jackson dog 2009 hände något. Minns ni? Plötsligt hörde man Michael Jackson precis överallt, på varenda uteställe, på varenda radiostation. Hela tiden. Och under åren som följde fortsatte de ändlösa hyllningarna. 

Alla hade helt glömt bort att Jackson under 00-talet setts som en egendomlig och till och med obehaglig person. En vålnad från det förflutna i musikvärldens utkant, ett sorgligt eko av ett trasigt människoliv. 

Men efter hans död glömde vi bort alla rykten och obehagliga bilder. 

Det är denna bubbla av kärlek och hyllningar som sakta spricker. 

Nu slutar radiostationer världen över spela Michael Jacksons musik. Simpsons-avsnittet där Jackson gjorde en av rösterna har tagits bort. Man har börjat diskutera om Jacksons stjärna på Liseberg ska få vara kvar eller inte. 

Det är inget annat än ett hyckleri. Spela inte förvånade, snälla. 

För vi visste ju hela tiden, eller hur? Alla ni som valt musik på radiostationer, som bestämt över tv-tablåer och offentliga monument. Ni har alltid vetat att något inte stått rätt till med Michael Jackson. 

Och nu pratar jag inte ens om dokumentären. 

Under 30 år har världen matats med bilder på Jackson när han varit omgiven av barn, haft ”bästisar”, omgivit sig av nya barn, nya pojkar. Sovit tillsammans med barn, haft ”kalas” med barn. 

Till slut hamnat i rättssalen på grund av att barn trätt fram och berättat. Men varje gång har barnen och deras familjer mötts av hat och anklagelser om att vara ute efter pengar, att vara en del av en konspiration mot den mäktiga popstjärnan. Samma sak händer just nu med Robson och Safechuck.

Oavsett om man trott på anklagelserna kan man inte komma nu och säga nu att man inte visste, att man inte hade den blekaste aning. 

Världen valde att titta åt andra hållet. 

Men vi visste. Hela tiden.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.