Regler för snusare
Här är snusarens tio budord. - Foto: Isabell Höjman TT/TT

Snusarens tio budord – den officiella regelboken för snusare

Nyheter24:s Sebastian Lundgren är trött på oansvariga snusare. Därför har han författat ihop snusarens tio budord.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Sverige snusar drygt en miljon regelbundet. Vilken typ av snus man snusar varierar fruktansvärt, det finns ju så många märken, smaker och former man kan välja.

Men det finns något som står skrivet i sten och det är snusarens tio budord. Har du inte koll på reglerna? Då ska jag informera dig här och nu vad som gäller.

1. Du skall bjuda en snusare i nöd

Har du mer än tre snus i din dosa? Var då givmild och dela med dig av en snus till den som frågar. Chansen är att det en dag kommer att vara du som är i nöd.

2. Du skall icke ta ut din snus och lägga den i någon annans snuslock

Ibland måste en snus ut, och det med detsamma. Du kanske har ett fullt snuslock och har siktat in dig på polarens, som inte alls är lika fullt. 

Ett tips, gör inte det. Det är vidrigt. Men OM du verkligen måste så fråga först.

3. Du skall regelbundet tömma ditt snuslock

Det finns inget värre än att se en snusdosa på bordet där locket är fullt och se de använda prillorna liggandes som en råttkung. Töm dosan regelbundet för både din och andras skull.

4. Du skall icke kasta din snus på olämpliga platser

En ganska självklar grej det här ändå. Snusen ska läggas i locket eller kastas i papperskorgen. Inte på marken, dansgolvet, i gräset eller någon annan plats.

Och hörru – om du slänger snusen i toaletten, vänligen spola.

5. Du skall tänka på din omgivning när du öppnar dosan

Står du i en trång hiss fylld med människor och trånar efter en god lössnus eller kanske den där prillan från den sprillans nya dosan du nyss köpte? Då kan du, för andras skull, vänta med att öppna dosan.

Vissa tycker det luktar för taskigt, varför utsätta dem för lukten?

6. Du skall hålla munhygienen i schack

Samma sak här, det ligger i både ditt och andras intresse. När du snusar så börjar det dels lukta en del från munnen samtidigt som tänderna börjar att gulna.

För din tandläkares, din egna och din omgivnings skull. Borsta tänderna!

7. Du skall icke tvinga på någon din "extravaganta" snus. Respektera snusaren.

Så du har precis köpt en jättestark snus med melonsmak på någon avlägsen kiosk. Kul för dig, men snälla... insistera inte att någon ska smaka på den när vi redan sagt nej en gång.

Vissa av oss är trygga i den snusen vi har. Bra så.

8. Du skall icke uppmuntra folk att snusa

Ett generellt budord som gäller både snusare och rökare. Vi som har "fastnat" i träsket vet att det kostar pengar, det kan vara svårt att sluta och att folk får göra sina egna val.

Uppmuntra inte folk.

9. Du skall icke köpa ut snus

Ännu ett generellt budord, men ack så viktigt. Om en person kommer fram till dig och ber dig köpa ut en dosa eller två på grund av att hen har glömt legitimationen.

DO. NOT. DO. IT.

Det är olagligt och omoraliskt. Det behövs inga fler anledningar.

10. Du skall planera ditt snusande

Okej, denna är lite luddig på förhand. Men basically så menar jag att du ska planera din förbrukning av snus om du till exempel ska iväg till någon stuga, utomlands eller på något evenemang.

Det är inte alltid lätt att få tag på snus, därför gäller det att komma förberedd. 


Sebastian Lundgren, nyhetsreporter på Nyheter24.

/
/
Verkar budorden rimliga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Örike vill ha bort mobiler i skolan

Svenska gäng svindlar i Norge

1 timme sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.

Viaplays rapport försenas på nytt

1 timme sedan
Viaplay har återigen missat att publicera sin rapport för det det tredje kvartalet på utsatt datum.

Många skattefel hos matbudsföretag

1 timme sedan
Skatteverket har utrett 74 företag som erbjuder matleveranser och i 90 procent av fallen har verket fattat beslut om skattehöjningar på i genomsnitt en miljon kronor.

Arbete med Tidöavtalet kan belönas med högre lön

igår 22:12
Regeringen vill höja lönen för tjänstemän som "biträder" i genomförandet av Tidöavtalet, rapporterar Dagens Nyheter. Patrik Hall är statsvetarprofessor på Malmö universitet och han anser att det ruckar på grundläggande principer. Vem har sanktionerat det här? säger han till DN.

Uppåt på Wall Street i november

igår 22:08
New York-börsens ledande index gick åt olika håll på torsdagen, den sista handelsdagen i november. Men räknat på hela den gångna månaden steg de kraftigt alla tre, breda S&P 500-index med 9,6 procent, Dow Jones industriindex med 9,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex med 11,2 procent