Karl Anders Lindahl
Julmusten kommer inte att byta namn. - Foto: Bertil Ericson /TT/Nyheter24

Nej, Julmust har självklart inte bytt namn till Vintermust

Julöl och julmust finns fortfarande. Och Ikea kommer fortfarande ha julgrejer. Allt annat är bara rent skitsnack.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att bli riktigt upprörd över ingenting har flugit upp som en stark svensk jultradition – lika självklar som pepparkakor, Kalle Anka och skinkan. 

Lagom till december dyker virala inlägg upp om inställda luciatåg, ändringar i tv-tablån eller något annat livsviktigt. 

Och ja, tyvärr verkar det bara bli dummare och dummare för varje år. Allt fler svenskar tvingas stå ut med att glädjens och mysets tid förvrids till hatets och de korta stubinernas högsäsong. 

I år börjar det tidigt. I ett inlägg som just nu sprids hävdar man att Apotekarnes minsann bytt namn på Julmust till Vintermust, och att Falcons julöl nu heter Vinterbrygd. Allt för att svenskarna ska ”påtvingas förändringar”. 

Ett annat inlägg handlar om att Ikea nu helt ska ta bort allt julrelaterat från sortimentet för att i stället kalla det ”vinterfest”. 

I kommentarerna frodas rasism och allmän idioti – så som det alltid gör på denna typ av inlägg. Hundratals personer skriker upprört och argt över att andra kanske kan bli upprörda och arga – kränktheten över den förmodade kränktheten känner inga gränser. 

Det får mig att undra – varför blir man så urbota förbannad? 

För det kan ju inte vara någon som på allvar tror på det? Det vore ju så lätt att sticka in näsan i vilken matbutik som helst för att se alla pallar av julmust som stått där sen i slutet av september? Eller att gå in på Carlsbergs hemsida och se att julmusten (både med och utan socker) finns kvar?

Det vore ju så himla lätt att gå in på Falcons sajt och se att både julöl och julmumma finns kvar – och att ”Vinterbrygd” mest är ett sätt att kunna sälja julöl hela vintern. 

Det vore också enkelt att se att Ikeas jul-sida har en fras från en religiös julsång som inledning på hela jultemat. 

Ja, faktum är att den som vill konsumera en produkt med ordet "jul" i skulle kunna köpa mat, dryck krimskrams och sprit så att julen utan problem varar ända fram till påska. 

Men nej. Man väljer ilskan. Eller är det i själva verket trollkonton och botar som står för allmänna upprördhet? Eller har källkritik och logik så pass låg status i Sverige idag?

Kanske vi alla borde ta en funderare på varför vuxna människor blir så hellskottas arga varje gång vi går in i glädjens högtid. Om det är någon gång på året vi borde kunna uppföra oss som folk och tänka efter lite är det väl i vintertid (förlåt, jultid menar jag så klart). 

/Karl Anders Lindahl, krönikör och nyhetschef på Nyheter24

Mer av Lindahl: "Hur blir man så sjukt gubbig som Jeremy Clarkson?"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.