Lördag 31 Jul
Stockholm

En dag räcker inte – rasismen i Sverige kommer fortsätta

Att dela en bild på Instagram och se det som ett ställningstagande räcker inte. När medierna tystnar behöver vi fortsätta prata om problemen som finns, skriver Nyheter24:s Emelie Halltoft.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

För ungefär en månad sen kunde vi se hur flödet fylldes av svarta boxar som ett krafttag mot de rasistiska handlingar som sker runt om i världen. Du kanske till och med var en av de som postade. För det är ju viktigt och skönt att kunna klappa sig själv på axeln och känna stolthet att du minsann tog ställning. Men stämmer det egentligen? 

Har du skrivit ditt namn på protestlistor? Läst böckerna som alla tipsade om? Pratat, lyssnat och försökt förstå en verklighet du kanske inte upplever? 

Har du fortsatt att dela inlägg när alla andra slutade?

Troligtvis inte. 

Elin Helander, kognitionsvetare, är bara en av flera forskare som talar om människans lata hjärna. "Den är helt enkelt programmerad för att söka efter enkla och snabba lösningar i livet”, skriver hon i sin bok. Att hålla med omgivningen och inte ifrågasätta är just det – den enklaste lösningen. 

Så, till dig som delade inlägg om rasism när alla andra gjorde det: agerar du när det argumenteras om att rasism inte finns i Sverige? 

Det minsta Black Lives Matter-rörelsen försöker lära oss är att rasism finns överallt, till och med här. 

Jag har flera gånger hamnat i ordkrig med personer som säger “det stämmer inte” eller "jag har helt enkelt en annan åsikt" när berättelser om människors upplevelser kommer på tal. 

Tröttsamt, för vilken rätt har du att säga att en annan persons upplevelse inte stämmer? 

Nu när medierna tystnar behöver vi fortsätta prata om problemen som finns. Lyssna på varandra och våga utbilda oss i frågor som vi inte själva möter varje dag. För helt ärligt kommer vi aldrig förstå varandra fullt ut. Det är omöjligt. Men att vara tyst, lyssna och vilja förstå varandra är ett steg mot en bättre värld.

Så en påminnelse till oss alla: 

Våga lyssna, våga utmana ditt sätt att se världen och våga ta ställning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela