Tisdag 28 Sep
Stockholm

Våra grannländer kör politiskt fulspel – mitt i pandemin

Norrmän och danskar får semestra fritt i vårt land men vi är inte välkomna innanför deras gränser. De nordiska ländernas sätt att hantera situationen verkar snarare vara ett politiskt maktspel än en fråga om att verkligen förhindra smittspridningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har väldigt svårt att inte ifrågasätta den norska statsministern Erna Solbergs beslut om att stänga ute hela svenska befolkningen förutom gotlänningar. Hon har alltså helt ignorerat det faktum att Gotlands befolkning minst tiodubblas under sommaren och majoriteten av dessa kommer från Stockholm.

Eller den lilla detaljen att gotlänningar, i de allra flesta fall, måste resa via Stockholm för att ta sig vidare. 

Det verkar som att det här är en lite av Norges strategi för att påvisa makten som de just nu sitter på gentemot Sverige i den rådande pandemin.

Men det är inte bara Norge som kör den stilen. Nu börjar jag tröttna på detta politiska maktspel som sker i det dolda men som varje dag blir tydligare för oss åskådare.

Danmark har valt att stänga ute hela Sverige förutom några specifika län. Motiveringen till detta är att dessa län har klarat den danska regeringens krav på att ha under 20 nya fall per 100 000 invånare.

Fullt förståeligt kan man kanske tycka, men denna motivering håller inte i längden. Hur ska Danmark kunna säkerställa att dessa individer inte reser genom andra svenska län som inte uppfyller kraven?

För mig är det så uppenbart att dessa beslut inte fattats för att slippa smittspridning. Det är snarare en del av det politiska fulspelet som pågår just nu.

I Finland har man gått så långt som att sätta upp kravallstaket vid gränsen mellan Finland och Sverige. 

Det må vara en av de fredligaste gränserna i världen men jag ser det snarare som en symbolisk handling från Finlands sida för att visa Sverige att det är de som bestämmer vilka som får komma innanför den blå-vita gränsen. 

För varje dag som går har jag svårare att se hur vi ska kunna återgå till en gemensam nordisk linje efter detta pinsamma agerande från grannländerna. 

Det handlar inte längre om att minska smittspridningen. Det är en ren och skär maktkamp. Ett pinsamt populistiskt fulspel. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela