Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures

När ska Khloé Kardashian ställas till svars – på riktigt?

Att så många köper "jag är bara en kvinna som blivit illa behandlad i offentligheten"-kortet förvånar mig väldigt mycket, skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under veckan publicerades en bild på Khloé Kardashian som fick hennes team att jobba snabbare än de någonsin gjort tidigare. Den omtalade bilden visar Khloé avslappnat poserande i en leopardmönstrad bikini, hållandes i sin mobiltelefon. Den visar textur i huden, synliga blodådror och ett osminkat ansikte. 

Den var helt normal – och gjorde henne därför helt galen.

Kort efter att bilden gick viral gav Khloé sig ut på en livesändning på Instagram, där hon med tröjan uppkavlad visade för världen att hennes abs minsann finns på riktigt. Byxlinningen drogs ner för att visa att den putiga rumpan inte retuscheras dit i efterhand.

På Instagram publicerade hon en lång och förklarande text om varför den här bilden behövde försvinna från internet. 

"För någon som har kämpat med sin kroppsbild i hela sitt liv, när någon tar en osmickrande bild i dåligt ljus som inte fångar hur din kropp ser ut efter att ha slitit så hårt som du gjort – och sedan delar den med resten av världen – så har du all rätt i världen att be om att få den nedtagen – oavsett vem du är", skrev Khloé i inlägget. 

Redan då hade bildens massiva spridning avtagit och nu, ett par dagar senare, är den så gott som försvunnen från internet. Hur det ens är möjligt är en diskussion i sig – men att många människor jobbat riktigt hårt, det kan vi nog konstatera.

Jag hade till en början inte några starkare känslor kring händelsen. Det hör väl till det normala att Kardashian-klanen gör allt för att sudda ut minsta tecken på mänsklighet, tänkte jag. Det hör till deras image att vara ouppnåeliga. Det är skadligt och problematiskt, men väldigt etablerat.

Men sedan har jag följt sociala mediediskussionerna som skapats i efterdyningarna av händelsen, och konstaterat att färre än väntat tycker som mig i den här frågan. Jag upplever inte att särskilt många köper hennes... ja, förklaring, eller vad man nu ska kalla den. Men oväntat många sympatiserar med hennes sköra, nedbrutna självbild. "År av mobbning har resulterat i den här dåliga självkänslan" och "Hon är en trasig kvinna i en trasig värld" är exempel på vad jag sett folk skriva.

Och självklart ömmar jag för henne till viss del – ingen förtjänar den slags mobbning som Khloé utsatts för under många års tid. Att hålla en enskild (och dessutom nedbruten) kvinna ansvarig för att sociala medieklimatet är skadligt kanske därför uppfattas som fel. 

Men det känns som att många glömmer bort att varumärket Khloé Kardashian drivs av otroligt många människor. Det är en gigantisk, internationell verksamhet som omsätter mångmiljonbelopp årligen. Allt projektleds av ett team som under flera års tid har matat oss med skadliga annonser om bantningste, midjeformande korsetter och måltidsersättande drycker. 

Samma team som nu senast fått en helt normal (läs: ofixad och oretuscherad) bild att framstå som något fruktansvärt – och samma team som därefter fick jobba hårt för att få bort den från internet.

Att så många köper "jag är bara en kvinna som blivit illa behandlad i offentligheten"-kortet förvånar mig därför väldigt mycket. För det stämmer ju inte. I min mening är det ett både opassande och märkligt sätt att pudla på från företagets sida. 

Jag ställer mig frågan hur länge det ska få fortgå? När ska Khloé Kardashian, och hela hennes varumärke ställas till svars – på riktigt? 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!