Torsdag 26 Maj
Stockholm

Samlag

Samlag är ett samlingsnamn på sexuella akter mellan två eller flera personer, där en persons vagina eller analöppning penetreras av till exempel tunga, fingrar eller penis. Det kan också innebära att penis eller klitoris stimuleras. 


Andra ord för samlag är knulla, nuppa, pippa, ligga eller "göra det". 


En person som aldrig haft samlag kallas traditionellt för "oskuld", men nu för tiden är de flesta överens om att begreppet känns gammalmodigt och förlegat – inte minns eftersom begreppet så ofta kretsar kring det heterosexuella samlaget där penis penetrerar vagina. 


I Sverige är samlag olagligt för personer under 15 år. Personer över 15 år har enligt lagen rätt att ha sex med vem man vill, så länge båda är över 15 och samtycke finns. 


Beroende på tidsålder och kultur har synen på samlag förändrats mycket. I vissa kulturer anses det vara fult att prata om samlag, medan det är mer naturligt i andra sammanhang. De flesta ser dock samlaget som något privat och kanske inget man berättar detaljer om för andra personer, åtminstone inte personer man inte känner väldigt väl. 


Vaginalt samlag där en person med penis får utlösning är det vanligaste sättet att göra barn. 

Samlag.
Två personer som har samlag. Bildkälla: Pixabay.
Visa resten ↓