ANNONS: Innehåll i samarbete med Acast

När de folkkära tv-formaten backar, blomstrar podcastbranschen ytterligare?

Hösten har kantats av flera drastiska åtstramningar i den svenska tv-branschen med tittarfavoriter som plockas ur tablån. Men vart flyr konsumenterna när deras favoritprogram går upp i rök? Och vad händer med produktionsbolagen när de stora beställarna drar åt svångremmen?


Podcastbolaget Acast tror att den senaste tidens förändringar i branschen kan resultera i en “spill-over-effekt” till andra medieformat som exempelvis poddar, som kan erbjuda både underhållning och kunskap – på lyssnarens schema.  

Gabriella Ljungstedt, innehållsansvarig på Acast, säger: “Vi har länge sett en tydlig synergi mellan visuell och ljudburen media där starka och tydliga innehållsformat har blivit tittarsuccér och vice versa. Men med de förändringar som tv-branschen går igenom tror vi att en drös av kreatörer, samt anställda både bakom och framför kameran, söker sig till högkvalitativa ljudproduktioner istället. Tilltänkta format för tv blir helt enkelt en segway in i poddvärlden – en medieform som är billig, effektiv och erbjuder en enorm räckvidd.”

Enligt Podchasers omfattande podcastdatabas, som kartlägger över 4,5 miljoner poddar globalt, finns det ett uppenbart intresse för TV branschen bland podcastlyssnarna. Idag finns det över 10 000 poddar som utforskar ämnen som rör våra mest omtyckta och populära tv-format, inklusive recensioner, spoilers och reaktioner på det senaste inom tv-världen.

Flera av Sveriges mest folkkära programledare har redan upptäckt styrkan i podcast med nischade format om allt från aktualiteter inom fotbollsvärlden med Olof Lundh – till trädgårdskunskap med Jenny Strömstedt i podden Röda Vita Rosen. Andra programledare som blivit frälst av mediet är podd-veteranen Jessica Almenäs med långköraren Träningspodden, även duon Brita Zackari och Kakan Hermansson som pratar stil, trend och inredning i podden Ofult Hemma och slutligen Agneta Sjödin som driver succépodden Så in Själen där hon möter inspirerande gäster för att prata om sina själsliga resor. 

Agneta Sjödin, programledare och poddskapare, säger: “Jag har arbetat med tv i över 30 år och samtidigt som branschen har förändrats, har nya medier tagit allt mer plats. För mig var det en ögonöppnare när jag började med podcasting då inget annat medieformat erbjuder den autentiska och intima miljö som podcast faktiskt gör. Som lyssnare ges man rum att lära känna en profil eller ett ämne på en mycket djupare nivå med varje lyssnad minut; tankar, bakgrund till tankarna och känslor. Jag är glad att jag satsat helhjärtat på min podd som även lyckats växa till en hängiven skara på över 150,000 lyssningar i månaden.”

Så in i Själen och hundratusentals andra poddar från Acast finns lyssningsbara i alla  världens podcastspelare inklusive Apple Podcasts, Spotify, Amazon Music, samt tillgängliga i Acasts globala marknadsplats för podcastannonsering – Acast Marketplace.

Senaste nytt

När de folkkära tv-formaten backar, blomstrar podcastbranschen ytterligare?

22 Sep 2023, 10:04

30 Mar 2022, 09:46
Artikeln uppdateras.

3,7 miljarder* i nattens jackpotdragning – så får man 3 bet för 35 kr

3 Jul 2020, 16:25
Idag på USA:s självständighetsdag kan någon vinna 3,7 miljarder*. Det är i populära PowerBall man kan ta hem miljardpotten – som är helt unik för svenska spelare. Nu har spelsajten Lottoland dessutom ett erbjudande lagom till nattens dragning.

7,4 miljarder* i helgens jackpottar: För 25 kr får man lägga 2 bet

25 Jun 2020, 08:45
3,7 miljarder kronor* ligger i potten för PowerBall. Samma summa ligger även i potten för MegaMillions. Det finns alltså chans på två olika miljardpottar och totalt 7,4 miljarder kronor* på en och samma helg nu när Lottoland har valt att boosta jackpotten för enbart svenskar.

Klockorna vi älskar - för alla tillfällen

13 Mar 2020, 10:56
Möjligheten att kunna mixa och matcha klocka efter både outfit och humör är viktigt för den modeintresserade kvinnan. Här listar vi 12 presentaskar med klockor från grymma Boom Watches!

5 sanningar om din tandborste

18 Feb 2020, 09:03
Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?