Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Activision

Därför är Call of Duty tidernas bäst säljande FPS-serie

- 28/11/2016, 15:32 -

Infinite Warfare har nyligen lanserats, och vi har analyserat vad som egentligen gör Call of Duty till den bäst säljande FPS-serien någonsin.

De flesta av oss har säkerligen någon form av historia med en och annan Call of Duty-titel. Vissa kanske spelade de första spelen för över tio år sedan medan många säkert kom in i Modern Warfare-yran. Vad man än tycker om Call of Duty-serien är det den bäst säljande, och därmed den mest populära, FPS-titeln någonsin. Den är inte ens helt utmanad i toppen. Så, varför är det så? Vi tog oss en funderare och kom fram till följande åtta punkter!

1. Ute i god tid

Det första Call of Duty-spelet utspelade sig under andra världskriget, ett tema som var relativt populärt i spelvärlden i början av det nuvarande årtusendet. Till viss del var väl Call of Duty en av anledningarna till att WWII-shooters blev en så pass stor grej. De var tidigt ute, innan spelmängden exploderade, en tid innan ett fenomenalt spel kunde hamna i skuggan. Istället tog man för sig, och tack vare att det låg rätt i tiden blev det extremt eftertraktat redan från start.

2. Hollywood-inspirerat

De första Call of Duty-spelen ser inte mycket ut för världen när man är van vid 2016 års standard, men när det första spelet kom var det något av det häftigaste man skådat. En stor anledning bakom detta var att man redan från start fokuserade på omgivning lika mycket som gameplay, något som gav en unik upplevelse.

CoD-spelaren målade upp häftiga scenarion, och det har bara blivit mer och maffigare med tiden. Att till exempel sitta och titta runt i en helikopter som kraschar, att se en atombomb explodera 200 meter ifrån en eller att försöka hitta ut ur ett sjunkande fartyg ger en riktigt häftig action-upplevelse som Call of Duty gör utmärkt.

3. Enkel multiplayer

Flerspelarlägen i spel var inte nödvändigvis en standard för ett spel 2003, speciellt inte ett spel som hade en välsvetsad single player-kampanj. Call of Duty gick att spela i både single- och multiplayerläge, något som inte bara fick folk att köpa spelet, utan också fortsätta spela det långt efter de klarat ut single player-kampanjen. Detta har bara uppgraderas med tiden, och när Modern Warfare-serien kom ut var multiplayer mer lättillgängligt än någonsin.

4. Flera plattformar

Call of Duty-serien var snabba på bollen med att sprida sitt spel till fler plattformar än PC. Redan samma år som originalspelet släpptes kunde man även spela Call of Duty på Playstation, Xbox och Nintendo-konsoler, vilket gjorde att TV-spelsfantaster inte behövde röra sig till datorn, och vice versa. En mycket bredare publik, med andra ord.

5. Varierande tidslinjer

Variation verkar vara en riktigt nyttig egenskap i CoD-serien. Vad som började med andra världskriget gick snart över till modern tid med mer aktuella vapen och taktiker i single player, Kalla Kriget och även framtiden. Variationen gör inte bara spelet mindre förutsägbart, utan kan också locka nya spelare samtidigt som många äldre spelare stannar kvar.

6. Gameception

Call of Duty-serien var också väldigt kvick med att göra ett spel till mer än ett spel. I multiplayer-läge blev det snart mer lockande att pressa snarare än spela, när saker som experience, lock-ups och killstreaks blev en grej. Ett smart sätt att ge spelet en längre livslängd.

7. En självbyggd scen

Man kanske inte ska ta alltför mycket ifrån utvecklarna av spelet, men en stor anledning till att Call of Duty fortsätter vara så populärt är dess trogna publik. Vi har ju alla hört uttryck som "360 noscope", ett begrepp myntat just i Call of Duty-scenen. Fragfilmer, trickshots och dylikt har gjort att folk är som besatta av att överträffa sin senaste prestation, och det tog inte lång tid innan det blev en helt egen rörelse.

8. Många titlar

En sak som givetvis hjälper när man söker äran att bli den bäst säljande FPS-titeln någonsin är så klart kvantitet. Utvecklarna har varit riktigt flitiga med att få ut en stor mängd titlar i Call of Duty-serien redan från när första spelet kom ut, och det har så klart varit ett kraftslag för siffrorna.

Se trailern för senaste tillskottet Call of Duty Infinite Warfare här:

Köp Call of Duty Infinite Warfare här.
Har du testat något av spelen i CoD-serien?