ANNONS: Innehåll i samarbete med Länsförsäkringar

Samina, 13 år: "Jag har inget perfekt liv som alla YouTubers"

Allt fler unga mår dåligt på grund av sociala medier. #MissLyckad är initiativet som ska ändra på det.


Nyligen genomfördes en nationell undersökning på ungdomar.se* som visade att unga påverkas negativt av sociala medier. 

En av dem är Samina, 13 år.

– När någon känd person på Instagram lägger upp en bild på en nyttig maträtt så tänker jag att jag ska börja äta nyttigt. Men fem minuter senare sitter jag där med en chipspåse, berättar Samina i nya webb-tv-serien #MissLyckad som tar upp sociala mediers påverkan på unga. 

Samina (till vänster) berättar i webb-tv-serien #MissLyckad om hur sociala medier påverkar henne.

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa

Undersökningen på ungdomar.se gjordes av Länsförsäkringar som står bakom projektet #MissLyckad vars syfte är att visa unga människor att det inte finns någon mall att leva efter. Något som efterfrågats från unga att diskutera – inte minst i skolan. Det är detta behov som initiativet #MlssLyckad vill möta.

I undersökningen besvarades frågor om bland annat sociala mediers påverkan, svaren som du kan se nedan, visade en tydlig bild. 

Tycker du att andra verkar ha ett mer spännande och roligare liv?


13-åriga Samina: "Jag har inget perfekt liv som alla YouTubers men det ser kanske ut som det på sociala medier eftersom man inte lägger ut bilder som visar att man är ledsen." 

Känner du dig nöjd med din kropp när du jämför dig med andra?


15-årig tjej, Västra Götalands län: "När andra populära personer lägger ut bilder och får många likes känns det som att jag inte är tillräckligt vacker för samhället.”

Ingen äkta kärlek genom sociala medier 

I det första avsnittet av fem av #MissLyckad träffar programledarna Isa Galvan och Linnea Holst barnpsykologen Jenny Klefbom.

– Forskning har visat att de som hänger mycket på sociala medier mår sämre psykiskt än de som använder det mindre, säger Klefbom i avsnittet. 

– Man tar in så mycket från andras perfekta liv och jämför det med sig själv, trots att man själv kanske inte ens har det dåligt, fortsätter hon. 

Är du också intresserad av hur sociala medier påverkar samhället? Känner du dig själv kanske träffad i jakten på likes och jämförelsen med andra? På Misslyckad.se kan du se alla fem avsnitt och läsa mer om tanken bakom projektet som Länsförsäkringar står bakom. 

*Undersökningen genomfördes genom en enkät på ungdomar.se. Närmare 4000 killar och tjejer i åldrarna 12–16 år deltog. 

Har du en hatkärleks-relation till sociala medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

När de folkkära tv-formaten backar, blomstrar podcastbranschen ytterligare?

22 Sep 2023, 10:04

30 Mar 2022, 09:46
Artikeln uppdateras.

3,7 miljarder* i nattens jackpotdragning – så får man 3 bet för 35 kr

3 Jul 2020, 16:25
Idag på USA:s självständighetsdag kan någon vinna 3,7 miljarder*. Det är i populära PowerBall man kan ta hem miljardpotten – som är helt unik för svenska spelare. Nu har spelsajten Lottoland dessutom ett erbjudande lagom till nattens dragning.

7,4 miljarder* i helgens jackpottar: För 25 kr får man lägga 2 bet

25 Jun 2020, 08:45
3,7 miljarder kronor* ligger i potten för PowerBall. Samma summa ligger även i potten för MegaMillions. Det finns alltså chans på två olika miljardpottar och totalt 7,4 miljarder kronor* på en och samma helg nu när Lottoland har valt att boosta jackpotten för enbart svenskar.

Klockorna vi älskar - för alla tillfällen

13 Mar 2020, 10:56
Möjligheten att kunna mixa och matcha klocka efter både outfit och humör är viktigt för den modeintresserade kvinnan. Här listar vi 12 presentaskar med klockor från grymma Boom Watches!

5 sanningar om din tandborste

18 Feb 2020, 09:03
Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?