- Foto: foto: Shutterstock

5 sanningar om din tandborste

Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?


Så vet du när det är dags att byta. Här är 5 sanningar om din tandborste.

1. Din tandborste kan vara en samlingsplats för bakterier och virus 

Det är inte ovanligt att både E. coli-bakterier och stafylokocker hittas bland stråna i din tandborste. Förvara inte tandborsten för nära toalettstolen, och byt tandborsten/tandborsthuvudet var tredje månad som tandläkaren rekommenderar. 

2.  En eltandborste tar bort plack och beläggningar mer effektivt än en manuell borste 

Forskning visar att en eltandborste är mer effektiv än en vanlig tandborste när det kommer till att få bort plack. Den tar bort så mycket som upp till 100 procent mer plack än en vanlig manuell tandborste. 

3.  Ett slitet tandborsthuvud förlorar sin effekt 

 Tandläkare rekommenderar att byta tandborsthuvud minst tredje månad. Det beror på att det helt enkelt slits ut och att de då förlorar sin effekt. Barn som gärna suger och tuggar på sin borste kan behöva byta oftare än så. Spana in Oral-Bs refill borsthuvuden hos Apotea här. 

4. Böjda eller spretiga toppar har gjort sitt 

Det är topparna på borsten som gör rent. Byt ut tandborsten/tandborsthuvudet så fort de börjar spreta eller böja sig. 

5. Ett anpassat tandborsthuvud ger bäst resultat 

Alla är vi olika. Precis som våra tänder. Välj ett tandborsthuvud som är mjukt och skonsamt om du har känsligt tandkött (ex. Oral-B Ultra Sensitive), eller välj ett som effektivt tar bort plack om du har mycket tandsten och beläggningar.

Vill du veta mer? Klicka här för att komma till OralB.se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!