- Foto: foto: Shutterstock

5 sanningar om din tandborste

Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?


Så vet du när det är dags att byta. Här är 5 sanningar om din tandborste.

1. Din tandborste kan vara en samlingsplats för bakterier och virus 

Det är inte ovanligt att både E. coli-bakterier och stafylokocker hittas bland stråna i din tandborste. Förvara inte tandborsten för nära toalettstolen, och byt tandborsten/tandborsthuvudet var tredje månad som tandläkaren rekommenderar. 

2.  En eltandborste tar bort plack och beläggningar mer effektivt än en manuell borste 

Forskning visar att en eltandborste är mer effektiv än en vanlig tandborste när det kommer till att få bort plack. Den tar bort så mycket som upp till 100 procent mer plack än en vanlig manuell tandborste. 

3.  Ett slitet tandborsthuvud förlorar sin effekt 

 Tandläkare rekommenderar att byta tandborsthuvud minst tredje månad. Det beror på att det helt enkelt slits ut och att de då förlorar sin effekt. Barn som gärna suger och tuggar på sin borste kan behöva byta oftare än så. Spana in Oral-Bs refill borsthuvuden hos Apotea här. 

4. Böjda eller spretiga toppar har gjort sitt 

Det är topparna på borsten som gör rent. Byt ut tandborsten/tandborsthuvudet så fort de börjar spreta eller böja sig. 

5. Ett anpassat tandborsthuvud ger bäst resultat 

Alla är vi olika. Precis som våra tänder. Välj ett tandborsthuvud som är mjukt och skonsamt om du har känsligt tandkött (ex. Oral-B Ultra Sensitive), eller välj ett som effektivt tar bort plack om du har mycket tandsten och beläggningar.

Vill du veta mer? Klicka här för att komma till OralB.se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

När de folkkära tv-formaten backar, blomstrar podcastbranschen ytterligare?

22 Sep 2023, 10:04

30 Mar 2022, 09:46
Artikeln uppdateras.

3,7 miljarder* i nattens jackpotdragning – så får man 3 bet för 35 kr

3 Jul 2020, 16:25
Idag på USA:s självständighetsdag kan någon vinna 3,7 miljarder*. Det är i populära PowerBall man kan ta hem miljardpotten – som är helt unik för svenska spelare. Nu har spelsajten Lottoland dessutom ett erbjudande lagom till nattens dragning.

7,4 miljarder* i helgens jackpottar: För 25 kr får man lägga 2 bet

25 Jun 2020, 08:45
3,7 miljarder kronor* ligger i potten för PowerBall. Samma summa ligger även i potten för MegaMillions. Det finns alltså chans på två olika miljardpottar och totalt 7,4 miljarder kronor* på en och samma helg nu när Lottoland har valt att boosta jackpotten för enbart svenskar.

Klockorna vi älskar - för alla tillfällen

13 Mar 2020, 10:56
Möjligheten att kunna mixa och matcha klocka efter både outfit och humör är viktigt för den modeintresserade kvinnan. Här listar vi 12 presentaskar med klockor från grymma Boom Watches!

5 sanningar om din tandborste

18 Feb 2020, 09:03
Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?