AIK och Iksu Europamästare

Sverige dominerar innebandyn i Europa.


Finalspelet i Europacupen i innebandy slutade som vanligt med svenska framgångar. AIK vann herrfinalen för andra året i rad genom att slå schweiziska Wiler-Ersigen med 5-2.

Och Umeålaget Iksu vann den helsvenska damfinalen mot Balrog sedan Nina Bäckman avgjort i förlängning.

För Iksu var det fjärde raka finalen i Europacupen och andra segern. Hemma i Sverige har Iksu dominerat på damsidan med tre SM-guld på de fyra senaste åren.

– Efter att ha förlorat två raka finaler så känns det verkligen bra just nu, säger tränaren Peter Grubbström.

I finalen mötte Umeålaget Balrog, som tog hem Europacupen 2001, 2002 och 2003. Det blev ingen stor underhållning för de knappa 2 000 åskådarna i Eulachhallen i Winterthur i Schweiz.

Men det blev desto mer spännande.

– Det är två lag som känner varandra utan och innan. Därför blev det inte särskilt öppet spel förrän i slutperioden, säger Grubbström.

Balrog hade lite vassare chanser i slutperioden men Elin Nordin var mycket bra i målet, kommenterar Iksus tränare. Avgörandet i förlängningen kom efter bara 3.21 och det var snyggt. Bollen gick som på ett snöre från back upp till forwards, det var one touch, sedan stod Nina fri framför Balrogs mål och kunde avgöra.

– En underbar känsla och vi visade att vi är bra när det gäller, säger Grubbström.

Balrogs Emelie Lindströms vann poängligan på 16 poäng (9 mål/7 assist). Elin Nordin i Iksu blev utsedd till turneringens bästa målvakt.

I herrfinalen besegrade AIK schweiziska Wiler-Ersigen med klara 5-2. Niklas Jihde avgjorde finalen med två mål i den sista perioden.

– De kontrollerade matchen bra sedan de fått 2-0 och 3-1. De hade en liten svacka i andra men det var aldrig någon fara för AIK, säger Peter Grubbström. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!