Stockholm

Tre spaningar: Vad ska Janne göra nu?

Isak Hien och Victor Lindelöf och resterande delar av den svenska backlinjen hade en tung dag på jobbet.
Isak Hien och Victor Lindelöf och resterande delar av den svenska backlinjen hade en tung dag på jobbet. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT SPORT

Det blev en blytung lördagskväll för det svenska landslaget i Belgrad. Förlust 1-4 mot Serbien, vilket betyder att Blågult är på god väg att åka Nations Leagues B-division. Här är Viktor Rundlöfs tre spaningar om matchen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1.  Tung dag för Backlinjen

Den nykomponerade backlinjen bestående av Daniel Sundgren, Isak Hien, Victor Lindelöf och Ludwig Augustinsson  hade svårt att hantera den tunga Serbien-offensiven med Vlahovic och Mitrovic i spetsen. Den orutinerade svenska backlinjen hade enorma problem med postionsspelet defensivt och det syntes tydligt att de inte var samspelta. Den rutinerade serbiska anfallsduon hade lekstuga på Stadium Rajko Mitic.

Sundgren hade det tufft på högerkanten. Hien kastas in i hetluften direkt och fick stångas mot en glödhet Mitrovic, vilket var en minst sagt tuff uppgift. Lindelöf lyckades inte styra upp försvaret med sin rutin utan såg rätt vilsen ut.  Janne Andersson tvingades till ett modigt val på grund av skadeläget, men det gav långt ifrån önskad effekt.

2. Momentumet uteblev

När Viktor Claesson gjorde ledningsmålet efter dryga kvarten spred sig en känsla av optimism bland de svenska supportrarna. Men istället för att växla upp valde Blågult att växla ner. Man tillät Serbien  ta tag i takpinnen, vilket var ett misstag. Serbiens offensiva spelare fick alldeles för mycket tid med bollen och mittfältsduon Svanberg och Cajuste tappade kontrollen över mittfältet. Sverige vägde alldeles för lätt i närkamperna och lät sig bli överkörda av hetlevrade serber. Ett tidigt ledningsmål brukar ofta inge positiv energi i ett lag, men i Sveriges fall blev det de motsatta. Vad det kan bero på är egentligen svårt att förstå. Har Janne tappat omklädningsrummet? Eller var det pågrund av orutinen i startelvan? 

En annan faktor som också ska nämnas är bristen på kontinuerlig speltid bland nyckelspelarna. Robin Olsen, Ludwig Augustinsson och Victor Lindelöf är samtliga bänkade i sina klubblag och det att håller inte när man möter den här typen av kvalitativt motstånd. De ledande spelarna är de som ska bära laget, men om knappt någon av dessa är i full matchform så blir det jobbigt.

3. Vad ska Janne göra nu?

Två vinster på de nio senaste matcherna och på väg att åka ur B-dvisionen i Nations League. Det är en minst sagt pressad förbundskapten just nu. Mot Slovenien måste Sverige vinna för att undvika nedflyttning. Men tyvärr är det inte mycket som talar för att Blågult ska lösa den uppgiften. Känslan är att det är ett splittrat svenskt landslag just nu och Janne Andersson har en del huvudbry. Hur ska Janne få stopp på den negativa trenden? Jag tror mycket handlar om att hitta tillbaka till grunderna. Sverige måste återgå till ett ramstarkt försvar och börja jobba som ett lag igen. 

Framtiden för det svenska landslaget med Janne Andersson vid rodret är oklar och en seger mot Slovenien är  förmodligen ett måste. Annars är sannolikheten stor att vi får se ett skifte på förbundskaptensposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.