Djurgården fystränare Viktor Helander berättar för Studio Allsvenskan hur Djurgårdsspelarna tränar under lågsäsongen.
Djurgården fystränare Viktor Helander berättar för Studio Allsvenskan hur Djurgårdsspelarna tränar under lågsäsongen. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Så tränar Djurgården inför Europaspelet: "Rekordlång semester"

Djurgården har haft ett intensivt matchande under 2022. Nu under långsäsongen har laget en rekordlång semester. Detta enligt fystränaren Viktor Helander.
– Det gäller för spelarna att återhämta sig, säger han i en intervju med Studio Allsvenskan.


Djurgården har lagt en intensiv säsong bakom sig med Europaspel och allsvensk toppstrid. Nu är det semester för spelarna, men det innebär inte uppehåll från träningen. Djurgårdens fystränare Viktor Helander berättar i intervju med Nyheter24 att spelarna fått ett individuellt träningsschema som tagits fram i samråd med spelaren.

– Den här perioden handlar mycket om återhämtning och uppbyggnad. Vi har haft en lång säsong bakom oss och det har slitit på spelarna. Därför har vi valt att ta en längre semester än vanligt från kollektiv lagträning, nämligen sju veckor, säger han  när Nyheter24 ringer upp honom.

Hur ser träningsupplägget ut för spelarna nu under semestertider?

– Vi har ett standardprogram som alla följer. Därefter gör vi vissa justeringar på indvidbasis. Exempelvis kommer de som ska följa med på landslagets januariturné (Jacob Widell-Zetterström, Hjalmar Ekdal, Elias Andersson, Joel Asoro, Victor Edvardsen och Hampus Finndell) köra lite hårdare. De kommer börja träna fotboll redan i mellandagarna.

Helander fortsätter:

– Just nu handlar mycket om att vila huvudena och bygga upp sig fysiskt inför att vi återsamlas i början på januari. Vi kör en mix av styrka, kondition och rörlighet. Fyra pass i veckan två löppass med fokus kondition och två styrkepass. Sen kanske vissa spelare behöver träna mer på ett visst område och då har vi anpassat oss efter det.

Elliot Käck har haft problem med en knäskada den gångna säsongen Foto: Erik Simander/TT


Djurgårdens fystränare om BP-trion: "Vi har en tydlig plan för dem"

Viktor Helander bekräftar även att några spelare har haft lite problem med skavanker men det är innebär inte ett lugnare träningsschema. Snarare tvärtom.

– De som haft små skavanker måste dels jobba för att bli kvitt dem men även komma ikapp övriga fysiskt för att vara redo när säsongen startar. Så det är inge "lull-lull" och lugn rehab.

Vilka spelare har haft skavanker efter säsongen?

– Lyckligtvis har vi haft en ganska skadefri trupp under säsongen. Elliot Käck är den som haft störst skadeproblem och han tränar i dagsläget fotbollspass på egen hand med vårt fysteam.

Djurgården har värvat friskt sen Allsvenskan slutade. Bland annat Brommapojkarnas tre talanger Wilmer Odefalk, 18, Lucas Bergvall, 16, och Theo Bergvall, 18. Enligt Viktor Helander handlar det mycket om att lägga på sig muskler och att anpassa sig fysiskt för dessa spelare.

– När det kommer till de yngre spelarna i truppen, gäller det att hitta en kvantitet i fysträningen för bygga upp en tålighet. Det kommer ta tid innan de är på topp fysiskt, de utvecklas ju fortfarande och det handlar om att ha tålamod. Men desto större grund man lägger nu ju enklare kommer det bli senare. Jag har en tydlig plan för hur de (Odefalk och Bergvall gånger två) ska anpassa sig till vår träning, säger han till Nyheter24

– De kommer lägga mycket tid i gymmet och de kan vara ska så att vi ersätter ett fotbollspass med ett extra gympass bara för att de ska anpassa sig.

"Eget ansvar att se till att göra jobbet"

När det kommer till de äldre spelarna i Djurgården ser upplägget lite annorlunda ut. Enligt Viktor Helander gäller det att de rutinerade spelarna tränar för att bibehålla explosiviteten.

– Ett vanligt fel många gör är att man minskar belastningen och ger de äldre spelarna ett lugnare träningsschema. Men det är snarare så att man måste öka belastningen.

Vilka förändringar har ni gjort i träningsschemat för de äldre spelarna?

– När man blir äldre tappar man explosiviteten för att man inte underhåller muskelfibrerna på samma sätt. Därför har vi tryckt på att de mer rutinerade spelarna ska köra tyngre pass i gymmet och mer intensivare löppass där de snarare springer än joggar.

Hur ser Djurgårdens fysteam till att spelarna sköter sin träning under semestern? Enligt Helander handlar mycket om att det finns ett stort förtroende för att spelarna gör jobbet samtidigt som det finns tydliga krav från fysteamets sida.

– Om inte du gör jobbet kommer någon annan spelare att ta din plats. Det är ditt egna ansvar att se till att göra jobbet, och vi litar på att de gör det. Vi har byggt upp en så pass bra relation med spelarna att vi inte behöver någon regelbunden avstämning. Även om det såklart varierar lite från spelare till spelare.

– Den fotbollen Djurgården vill spela ställer höga fysiska krav och gör du jobbet nu, blir det jävligt kul att spela den fotbollen. Vi har en viktig åttondelsfinal i Conference League och jag tror spelarna är riktigt motiverade inför den kommande säsongen. Min förhoppning är att alla redo köra stenhårt när vi drar igång igen den 9 januari, avslutar Helander.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!