Hur tränar Sirius-spelarna under lågsäsongen?
Hur tränar Sirius-spelarna under lågsäsongen? - Foto: Staffan Claesson / Staffan Claesson/TT

Så tränar Sirius under lågsäsongen: "Viktigt med ledighet"

Återhämtning har varit en viktig del under lågsäsongen för Sirius spelare. Det menar fystränare Olle Ekman i en intervju med Nyheter24.
– Det är viktigt för spelarna att kunna koppla bort fotbollen ett tag, säger han till sajten.


Att ge spelarna ledigt efter lång säsong är något som Sirius fystränare Olle Ekman värderar högt när han satte träningsschemat för spelarna inför lågsäsongen.

– Det här är en period där återhämtning är viktigt för spelarna. Därför har jag gett spelarna två till tre veckor helt ledigt utan att de har något träningsprogram de måste följa. Efter det får spelarna utskickat ett träningsschema, säger han till Nyheter24 

Ekman menar att de viktigt för spelarna att kunna koppla bort fotbollen under några veckor och fokusera på annat. Därför har man även ett anpassningsbart träningsschema utefter spelarens egna behov.

– Vårt träningsprogram ser likadant ut för samtliga spelare. Sedan kan man välja fritt när man vill göra vissa pass. Exempelvis om en spelare inte har tillgång till gymmet när den ska köra ett benpass kan den byta mot ett annat pass just den dagen. Jag har haft en dialog med samtliga spelare hur de vill lägga upp sin träning utifrån träningsschemat. Vi har tydliga krav på att de följer schemat och har även stort förtroende för att spelarna gör det, säger fystränaren.

Tanken bakom Sirius upplägg: "Spelarna kommer tillbaka i samma fysiskt skick"

Träningsupplägget som Ekman skickat ut till spelarna består av styrketräning och konditionsträning.

– Under den här perioden kör vi en typ av styrketräning som vi normalt inte köra under säsongen. Mycket handlar om att spelarna ska bygga på sig muskler, vilket kan vara en ganska slitsam typ av träning och kan leda till mycket träningsverk.

Hur har upplägget tagits fram?

– Det är jag och den tidigare Sirius tränaren Daniel Bäckström som tagit fram träningschemat. Vi har även tagit hjälp av naprapat och idrottkliniken Muskelcentrum, som samarbetar med Sirius. Jag och Daniel har stått för planeringen medan de på Muskelcentrum har hjälpt till med innehållet, säger Ekman till Nyheter24.

Sirius anställde i december Christer Mattiasson som ny huvudtränare. Men han hann inte bli involverad i den här planeringen, då den lades kort efter säsongens slut enligt Ekman.

– Fördelarna med att ha ett generellt träningsschema för alla under lågsäsongen är att spelarna får belasta kroppen på samma sätt och kommer tillbaka i liknande fysiskt skick. Dessutom i en mindre klubb som Sirius finns inte resurserna att ge samtliga spelarna ett individuellt träningsschema. Jag har inte den tiden då jag jobbar halvtid med A-laget och halvtid med Sirius akademi.

Planen för de skadade spelarna: "Mer individualiserad träning"

När det kommer till de spelare som haft skador under säsongen ser träningsschemat lite annorlunda ut. Olle Ekman har tillsammans med Sirius naprapat Petter Isaksson tagit fram individuella scheman.

– För de spelare som återhämtar sig från skador handlar det mer om att adderar träningsmoment till det normala träningschemat. Exempelvis om en spelare som haft muskelbristning i baksida lår under säsongen kan man lägga till vissa träningsmoment eller löpvarianter, säger fystränaren till Nyheter24.

Patrick Nwadike, Andreas Murbeck och Patrik Karlsson Lagermyr är spelare som haft skadeproblem under säsongen.

– Patrick och Andreas är påväg tillbaka mer och mer. De behöver fokusera på bygga upp kroppen igen och stärka upp de skadade musklerna så att inte skadan blir återkommande. "Paka" har nyligen opererats så just nu är det vår lagläkare och naprapat som har ansvar för hans rehabilitering, avslutar Ekman.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!