Tisdag 3 Aug
Stockholm

Ingo-utställning invigs i Göteborg

Ingemar Johansson hedras med minnesutställning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I juni är det 50 år sedan Ingemar "Ingo" Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning.

Lagom till jubileet hedras Johansson, som gick bort i januari i år, med en minnesutställning i hemstaden Göteborg.

Det var tänkt att bli ett stort jubileum på Idrottsmuseum i Göteborg, men när den gamle mästaren avled tidigare i år har det i stället blivit en minnesutställning som invigs på fredag.

– Han var den störste idrottsman som vi har haft, i alla fall här i Göteborg. På den tiden var det väldigt stort att bli världsmästare, säger Åke Lindegarth, styrelsemedlem i Idrottsmuseet och bekant till "Ingo".

Sedan några år pågår en permanent utställning på Idrottsmuseet om den folkkäre boxaren. Inför minnesutställningen har museet fått låna en mängd saker från bland annat familjen och allmänheten. Boxningshandskar, VM-bälte, medaljer och mängder av fotografier kan beskådas.

Här finns även ett speciellt papper, kontraktet som Ingemar Johansson hade med den välkände promotorn Edwin Ahlqvist. Men kontraktet är signerat av boxarens föräldrar, eftersom han i juridiska sammanhang var rena lillpojken på den tiden, bara 20 år.

Dessutom finns tre små statymodeller. En av dem ska bli stor på riktigt. Utställningen besökare får röstvägen bestämma vilken som ska bli en stor Ingostaty. På högtidsdagen den 26 juni offentliggörs det vinnande bidraget. Statyn i naturlig storlek kan vara på plats om något år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela