Andreas Palicka spelar som nummer 12 i svenska handbollslandslaget
Andreas Palicka spelar som nummer 12 i svenska handbollslandslaget - Foto: Marko Säävälä/Björn Larsson Rosvall/TT

Allt om handbollsstjärnan Andreas Palicka: Familjen, frun och lyxiga lönen

Andreas Palicka är målvakt i Svenska handbollslandslaget. Men hur bra koll har du egentligen på honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna om Palicka: allt i från hans familjesituation, lön och spelade matcher till längd och ålder.


Vem är Andreas Palicka? 

Andreas Palicka är en svensk handbollsmålvakt i det svenska handbollslandslaget. Han är född den 10 juli år 1986 och uppväxt i Lund. Han är spelare i den franska klubben Paris Saint-Germain, sedan år 2022. I Svenska handbollslandslaget spelar Palicka som nummer 12 och har deltagit i 145 stycken A-landskamper, enligt handbollslandslagets hemsida.

Andreas Palicka längd – hur lång är han?

Enligt svenska handbollslandslagets hemsida mäter Andreas Palicka 189 centimeter.

Andreas Palicka föräldrar – vem är hans mamma och pappa?

Andreas Palickas föräldrar är mamma Ingela och pappa Mirek Palicka, som föddes i Tjeckoslovakien, nuvarande Tjeckien. Han kom till Sverige 1975 och efter att ha träffat Ingela bosatte sig paret i Lund och bildade familj. 

I en intervju med Dagens Nyheter efter Sveriges EM-guld 2022 berättade Ingela om Mireks stöd under sonens karriär.

– Han har samlat flera pärmar med allt som hänt som Andreas ska få. Mirek har aldrig missat något.

Hur många mål har Andreas Palicka gjort?

Han har gjort 16 mål under sina 145 landskamper. Andreas Palicka är 189 centimeter lång. En av Palickas medspelare i svenska handbollslandslaget är spelaren Jim Gottfridsson. Han spelar mittnio och har under sina 139 A-landskamer gjort 446 mål.

Andreas Palicka har under sina 145 A-landskamper gjort 16 mål. Foto: Pavel Golovkin

Här är Andreas Palickas familj - fru, dotter och son

Andreas Palicka är gift med frun Sandra och tillsammans har de sonen Aston, 10, och dottern Elsa, 7, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Han berättade även för tidningen om det stora stöd han fått från familjen under karriären.

– De reser land och rike runt och lever med min karriär. De är egentligen navet i min karriär. Att se dem sitta i publiken är en oerhörd trygghet, en oerhört fantastisk känsla för mig. Jag är dem evigt tacksam för allt de låter mig göra och uppleva. Vi gör allt tillsammans. Mina barn är där och står där med armarna upp i vädret. De gråter när vi förlorar. Lika så med min fru Sandra. Hon lever med det. Hon frågade någon gång om jag var nervös när jag spelar men jag är inte det. Hon svettas nog mer än vad jag gör under matcherna.

Vad är Andreas Palickas lön?

Enligt Idrottsaffärers beror lönen på vilken roll en handbollspelare har och hur högt de är rankade. Andreas Palickas lön är beräknad till 169 500 kronor i månaden, vilket motsvarar en årslön på 2 034 000 kronor.

Andreas Palicka på Instagram

Här är Andreas Palickas instagramkonto där han aktivt uppdaterar. Han heter kort och gott @andreaspalicka12

/
EM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

1 timme sedan

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.