Wolfgang Pichler är känd för sin tuffa ledarstil.
Wolfgang Pichler är känd för sin tuffa ledarstil. - Foto: Anders Wiklund/Robert Henriksson/TT

Wolfgang Pichlers vilda liv: Sågningarna, koman och när han blev skjuten

Wolfgang Pichler är mannen bakom Sveriges stora framgångar i skidskytte. Men vad vet du egentligen om den stenhårde tysken? Nyheter24 har samlat allt du vill veta om den vilde demontränaren.


Wolfgang Pichler tog över det svenska skidskyttelandslaget i slutet av 1990-talet och gjorde Magdalena Forsberg till en världsstjärna som tog sex VM-guld och sex raka totalsegrar i världscupen. 

Under OS i Pyeongchang 2018 hjälpte den tyske tränaren Hanna ÖbergSebastian Samuelsson och de andra svenska skidskyttarna till flera medajer, innan han lämnade tränaruppdraget 2019. 

Nu gör Pichler comeback i svenskt skidskytte, men denna gång som expert i SVT:s sändningar från VM i tyska Oberhof. 

Nyheter24 har svaren på det som googlas mest om den kontroversielle tysken. 

Här kan du läsa mer om Sebastian Samuelsson: Petter Northugs hån, sambon och rullbandet för 1,3 miljoner.

Wolfgang Pichler under skidskytte-VM 2019. Foto: Robert Henriksson/TT

Wolfgang Pichler familj: Fru och barn 

Wolfgang Pichler har en fru. Han har även två vuxna barn från ett tidigare äktenskap som heter Johannes och Julia. 

Var bor Wolfgang Pichler?

Han bor i Ruhpolding, Tyskland.

Hur gammal är han? 

Den tyske skidskyttetränaren är född 23 januari 1955, och är i skrivande stund 68 år. 

Wolfgang Pichler. Foto: Magnus Andersson/TT

Vad gör Wolfgang Pichler idag?

Wolfgang Pichler är talangutvecklare för Sverige olympiska kommitté. 

Under skidskytte-VM 2023 är han också expert i SVT.

Wolfgang Pichlers hjärtattack

2020 drabbades Wolfgang Pichler av en hjärtattack under en cykeltur och var död i sex minuter. Med på träningsrundan var det svenska cykellandslaget, som gjorde hjärt- och lungräddning på tysken och förmodligen räddade hans liv.

– Om du ska dö så är det ett bra sätt att dö på. Men det var värre för min fru och mina barn. Polisen kom hem och berättade att jag var död, vilket jag också var, jag var död i sex minuter innan läkarna lyckades få tillbaka mig till livet, säger han till Svenska Dagbladet.

När han blev skjuten med fyra skott

I en intervju med SvD berättar Pichler om ett mycket dramatiskt ögonblick i sitt liv – när han blev skjuten i sin säng 1984. 

– En man kom in i mitt rum, sa "Jag ska mörda dig"‚ och sedan sköt han mig med fyra skott. Detta var 1984 här i Ruhpolding. Det är inte något som jag gillar att prata om, men det handlade om en annan kvinna.

Wolfgang Pichler gratulerar Björn Ferry under OS 2010. Foto: Heiko Junge/TT

Kritiken mot Wolfgang Pichler

Kärt barn har många namn, och det blir tydligt i Sveriges radios dokumentär om tysken som heter "Wolfgang Pichler: diktator, sektledare eller geni?". 

Wolfgang Pichlers hårda tränarstil har älskats av vissa, och hatats av andra. Efter OS 2010 fick han sluta som tränare för det svenska herrskyttelandslaget, trots att Björn Ferry vann guld. 

– Han har hierarkisk struktur, inte det typiskt svenska. Mer sektledarstuket och det kan bli en jättekraft i det. Det blir lite Livets ord, har Björn Ferry sagt i en tidigare intervju med SR.

Många andra har kritiserat Pichler genom åren, bland annat landslagsmannen Tiio Söderhielm.

– Det har varit bedrövligt. Jag har varit totalt bränd i två år. Man kan väl säga att vissa svarar bra på Wolfgangs träning, men inte alla. Antingen tar man OS-medalj - eller också går det överstyr. För mig gick det överstyr, sa han till Expressen i en intervju 2018.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.