Ebba Årsjö kammade hem tre medaljer vid Paralympics 2022.
Ebba Årsjö kammade hem tre medaljer vid Paralympics 2022. - Foto: Stella Pictures och Björn Larsson Rosvall/TT

Ebba Årsjö om hemliga pojkvännen: "Trodde aldrig att jag skulle hitta någon"

Ebba Årsjö har blivit en av Sveriges främsta parastjärnor. Men vad vet du egentligen om den unga talangen? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta om Årsjö.


Ebba Årsjös ålder – hur gammal är hon?

Ebba Årsjö föddes den 12 januari 2001, vilket innebär att hon fyller 23 år i början av 2024.

Ebba Årsjös föräldrar – vad heter hennes mamma och pappa?

Ebba Årsjö växte, enligt Paralympics.se, upp i Norrköping tillsammans med pappa Daniel och mamma Pernilla.

Ebba Årsjös familj – har hon syskon?

Ebba Årsjö har en ett år yngre syster vid namn Maja

Har Ebba Årsjö tävlat i Paralympics?

När Paralympics 2022 gick av stapeln i Peking var Ebba Årsjö en del av den svenska truppen – och tur var väl det, för svenskan knep nämligen två guldmedaljer och en bronspeng.

Ebba Årsjö under Paralympics 2022. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vad har Ebba Årsjö för handikapp?

Men vad är det då som gör att Ebba Årsjö tävlar i paralympics och inte olympiska spelen? Jo, Ebba Årsjö har en muskelnedsättning i sitt högerben, vilket är en bieffekt av ett medfött syndrom.

Ebba Årsjös ben – vad har hon för sjukdom?

Mer specifikt föddes Ebba Årsjö med den ovanliga sjukdomen Klippel-Trenaunays syndrom som, enligt Folkhälsa Sverige, kännetecknas av skelettförändringar, förstorade mjukdelar och kärlmissbildningar som kan uppstå i blod- och lymfkärlssystemet. 

I juni 2022 visade Årsjö för första gången upp sitt ben i ett inlägg på Instagram. 

— Mitt handikapp har varit lite ifrågasatt så jag var trött på det och ville visa dem lite. Jag kände också att jag var redo, har hon tidigare sagt, om beslutet att visa sitt ben, till Norrköpings Tidningar.

I en intervju med Expressen från 2023 berättar skidåkaren hur hon nu ser på sitt ben.

– Jag älskar mitt ben. Jag vill inte ha något annat än det, för det benet har gjort mig till den jag är. Sedan är det ändå så att en av tre dagar är jag skitarg på mitt ben och hatar det. Jag har sådana dagar också, för det är fortfarande jättejobbigt när det gör ont eller när det är soligt och varmt ute.

Vilka utmärkelser har Ebba Årsjö vunnit?

Förutom medaljer har Ebba Årsjö också tilldelats en hel del utmärkelser genom åren, däribland Radiosportens pris för Årets Stjärnskott år 2020, Svenska Dagbladets stipendium Lilla Bragdguldet år 2021 och Victoriapriset år 2022.

Under 2023 blev Årsjö också utsedd till Årets kvinnliga idrottare vid Parasportgalan.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vem är Ebba Årsjös pojkvän?

Under Idrottsgalan 2023 dök Ebba Årsjö upp med sin nya pojkvän. Utöver att han är två år äldre och bor i Uppsala har skidåkaren valt att hålla kärleken, som hon beskriver som "min klippa i allt", hemlig. 

– Han har knappt Instagram och allt sånt. Jag vet inte varför jag ska prata om honom på det sättet, har hon sagt till Expressen.

Paret träffades efter Paralympics i Peking 2022 och Årsjös andra hälft kände därför till henne och den bild hon publicerat på sitt ben redan innan deras första möte. Men att hon skulle hitta kärleken har inte alltid känts självklart.

– Det var ju något som jag var rädd för under hela uppväxten, att jag trodde att jag aldrig skulle hitta någon som skulle älska mig för den jag var och hur jag såg ut. Men när man växer upp förstår man att det inte är så. Killarna blir ju också mognare och vuxna, har hon sagt till Expressen

Vad heter Ebba Årsjö på Instagram?

Du hittar Ebba Årsjö under namnet @ebbaarsjo på Instagram.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.