Jonas Björkman är en av Sveriges främsta tennisspelare någonsin.
Jonas Björkman är en av Sveriges främsta tennisspelare någonsin. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Jessica Gow/TT

Tennislegendaren Jonas Björkman om de galnaste investeringarna: "Gått åt pipan"

Jonas Björkman är en av Sveriges främsta tennisspelare genom tiderna. Under karriären vann han hela sex singeltitlar och 54 dubbeltitlar. Nyheter24 har tagit reda på vad svenska folket googlar mest om honom.


Jonas Björkmans ålder – hur gammal är han?

Jonas Björkman föddes den 23 mars 1972, vilket betyder att han blir 52 år 2024. 

Jonas Björkmans längd – hur lång är han?

Jonas Björkman är 184 centimeter lång.

Jonas Björkmans fru – vem är Petra Björkman? 

Jonas Björkman är sedan år 2000 gift med Petra Björkman. Hon är entreprenör och grundare av företaget Pusselfamiljen, JB To Serve samt ambassadör för Soneva Resorts och medgrundare till ZB Foundation. 

Jonas Björkmans familj – har han barn?

Jonas Björkman har två barn, en son som heter Max och en dotter som heter Bianca.

Jonas Björkman har vid flera tillfällen pratat om barnen och deras diagnoser. Dottern har nämligen adhd och sonen autism.

– När vi fick diagnosen var det som en lättnad för oss, sa Petra Björkman när paret medverkade i tv-programmet ”Tillsammans med Strömstedts”.

– Vi fick lösningar, tillade då Jonas Björkman.

Under 16 års tid bodde familjen i Monaco. Han har berättat för Expressen om hur det var att bo i paradiset och varför de till slut flyttade hem till Sverige.

– Det är lite utav en låtsasvärld. När barnen var bjudna på födelsedagskalas, det var inte direkt någon vanlig fiskedamm utan helt galna kalas. Både Petra och jag kände att det blir bra att komma hem till Sverige. Och framför allt ville vi vara närmare våra familjer och vänner. Både Max och Bianca är väldigt aktiva med idrott och det kändes lättare att ha i Sverige.

Hur många titlar vann Jonas Björkman i tennis?

Jonas Björkman är en av Sverige allra främsta tennisspelare genom tiderna. Under den aktiva karriären spelade han hela 17 år på touren, vann sex singeltitlar och hela 54 dubbeltitlar. Dessutom är han en av få som vunnit alla fyra Grand Slam-titlar, nämligen Australian Open, Wimbledon tre gånger, Franska öppna två gånger och US Open.

Han är endast slagen av en annan legendar när det kommer till antal dubbelsegrar, nämligen Anders Järryd som mäktade med att vinna hela 59 dubbelsegrar under sin karriär.

Jonas Björkmans ranking – hur bra var han?

När Jonas Björkman stod på toppen av karriären var han som bäst rankad etta i världen i dubbel och fyra i singel.

Jonas Björkmans förmögenhet 

Jonas Björkman har fortsatt att tjäna storkovan även efter karriären. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jonas Björkmans förmögenhet och 2020 omsatte två av hans dåvarande bolag, PDL Center Göteborg AB och PDL Center Mölnlycke AB hela 15 030 000 kronor respektive 13 517 000 kronor. Utöver detta redovisade båda bolagen, under samma period, en vinst på hela 6 308 000 kronor respektive 5 794 000 kronor.

I en intervju med Expressen han tidigare berättat om investeringar som gjorts, vissa mer lyckade än andra. 

– Jag har gjort många galna investeringar som har gått åt pipan. Samtidigt är jag inte proffs på det, jag har folk som hjälper mig med det.

Vem är Jonas Björkman tränare åt?

Jonas Björklund tränar talangen Mirjam Björklund. I en intervju med Expressen från 2022 har han berättat om tron på adepten.

– Hårt jobb lönar sig alltid. Mirjam har rätt inställning för att lyckas, sa han då.

I början av 2021 blev det även klart att Jonas Björkman tog över rollen som förbundskapten i det svenska herrlandslaget i padel, en sport han kommit att investera mycket tid, kärlek och pengar i.

Är Jonas Björkman vän med Måns Zelmerlöw?

Jonas Björkman är både vän och affärspartner med artisten Måns Zelmerlöw. Tillsammans driver de bland annat Zelmerlöw & Björkman Foundation, en insamlingsstiftelse som jobbar för ungdomars möjlighet till skolgång. 

Utöver sin stiftelsen har de även drivit PDL Group, som var tidiga med att satsa på just padel i Sverige med Björkman och Zelmerlöw i spetsen.

Duon har även synts i flera tv-sammanhang genom åren, bland annat TV4:s ”Bytt är bytt” och galan ”Walk with us”.

Jonas Björkmans utbrott i Wimbledon 2007

2007 ställde Jonas Björkman upp i Wimbledon. I en match skulle han komma att få ett rejält utbrott på domaren, som han tyckte dömde felaktigt. Efter ett domslut brast det för svensken som öste skällsord och anklagade domaren att förstöra matchen.

I efterhand har han kommenterat händelsen som numera blivit viral på sociala medier och Youtube.

– Det var väl inte de vackraste orden man har sagt. Jag hade haft lite problem med den här domaren så det blev lite ketchup-effekt, sa han i en intervju med Sveriges Radio 2014 och tillade: 

– Folk blev helt chockade. Det var första gången jag reagerade på det sättet. Men man lär sig av misstagen och det är ingenting jag kan gömma mig ifrån.

Vad heter Jonas Björkman på Instagram?

På Instagram heter Jonas Björkman @bjorkmantennis. Där delar han med sig av bilder till över 25 000 följare. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!