Stockholm

Vinn OS-guld till Sverige - få en maskot

1 av 3
2 av 3
Helena Jonsson.
3 av 3
Helena Jonsson. Foto: Scanpix

– Vi brukar hylla medaljörerna när de kommer till OS-byn, det är uppskattat. Och så delar vi ut maskotar. En stor för guld, en mellan för silver och en liten för brons, säger Glenn Östh.


Läs mer

Helena Jonsson sätter Sverige på kartan. Hon blir hyllad och älskad av det svenska folket. Men någon belöning utöver det får hon inte om hon vinner ett OS-guld till Sverige i Vancouver. Eller jo, hon får en maskot. En stor maskot.

– Visst har bonusar diskuterats. Men då måste vi ha mer pengar. De statliga pengarna har vi blivit av med, så då är det i så fall genom sponsorpengar, säger SOK:s sportchef Glenn Östh till Expressen.

– Vi brukar hylla medaljörerna när de kommer till OS-byn, det är uppskattat. Och så delar vi ut maskotar. En stor för guld, en mellan för silver och en liten för brons, säger Östh.

Ryssland belönar sina guldhjältar med 720 000 kronor och en ny bil. Flera andra nationer planerar att dela ut liknande summor. Men SOK har bara 60 miljoner kronor i sin budget - som ska täcka allt som har med OS att göra.

 – Själva kostnaden att delta i OS, resor, och att ha aktiva i OS-byn.

Det går inte att konkurrera bonusmässigt med de stora länderna menar Östh.

– Det är bara titta på vad USA, England, Frankrike, Tyskland, Korea och Kina ger sina. Men så har de också miljardbudgetar, säger han till Expressen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.