Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får Sverige inget OS

1 av 4

Bildbyrån

2 av 4

Scanpix

3 av 4

Bildbyrån

4 av 4

Scanpix

Sport | 09/02/2010 12:10

Många skulle vilja se ett olympiskt spel på hemmaplan. Men långt ifrån alla. Stockholm har försökt. ”Det fanns en ovilja mot Stockholm ute i landet”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth är i Vancouver. Hon jobbar mycket med idrottsfrågor och berättar nu för Göteborgs-Posten om besvikelsen kring Stockholms ansökan om att anordna OS 2004.

– Vi hade en chans men då föll det bland annat på att det folkliga stödet inte var tillräckligt stort. Det fanns en ovilja mot Stockholm ute i landet som smittade av sig på kampanjen, säger kulturministern.

Det var i mitten av 90-talet, då hennes man Ulf Adelsohn var landshövding i Stockholms län, som man ansökte om att få OS. I dag är hon mer tveksam till ett nytt försök, även om hon gärna skulle vilja se spelen på hemmaplan.

- Spelen har växt, på gott och ont. Det kostar flera hundra miljoner att bara genomföra en ansökningskampanj. Vare sig det gäller OS eller ett stort mästerskap i fotboll så handlar det om att få hela folkets stöd. Att det finns en verklig vilja hos skattebetalarna att använda deras pengar. Jag tror inte att det gör det i dag, säger hon till GP.

Även om OS i stället går i kanadensiska Vancouver är kulturministern hoppfull när det gäller blågula medaljchanser.

– Det blir inte lika många som i Turin, men fler än i Peking. Jag tror på tio stycken.