1 av 4
- Foto: Bildbyrån
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Bildbyrån
4 av 4
- Foto: Scanpix

Därför får Sverige inget OS

Många skulle vilja se ett olympiskt spel på hemmaplan. Men långt ifrån alla. Stockholm har försökt. ”Det fanns en ovilja mot Stockholm ute i landet”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.


Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth är i Vancouver. Hon jobbar mycket med idrottsfrågor och berättar nu för Göteborgs-Posten om besvikelsen kring Stockholms ansökan om att anordna OS 2004.

– Vi hade en chans men då föll det bland annat på att det folkliga stödet inte var tillräckligt stort. Det fanns en ovilja mot Stockholm ute i landet som smittade av sig på kampanjen, säger kulturministern.

Det var i mitten av 90-talet, då hennes man Ulf Adelsohn var landshövding i Stockholms län, som man ansökte om att få OS. I dag är hon mer tveksam till ett nytt försök, även om hon gärna skulle vilja se spelen på hemmaplan.

- Spelen har växt, på gott och ont. Det kostar flera hundra miljoner att bara genomföra en ansökningskampanj. Vare sig det gäller OS eller ett stort mästerskap i fotboll så handlar det om att få hela folkets stöd. Att det finns en verklig vilja hos skattebetalarna att använda deras pengar. Jag tror inte att det gör det i dag, säger hon till GP.

Även om OS i stället går i kanadensiska Vancouver är kulturministern hoppfull när det gäller blågula medaljchanser.

– Det blir inte lika många som i Turin, men fler än i Peking. Jag tror på tio stycken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!