Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsfall skakar OS

1 av 7

Scanpix

2 av 7

Scanpix

3 av 7

Scanpix

4 av 7

Scanpix

5 av 7

Scanpix

6 av 7

Scanpix

7 av 7

Scanpix

Sport | 12/02/2010 21:20

OS skakas i dag av ett dödsfall. Den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritashvili, 21, kraschade svårt under dagens träning – och hans liv gick inte att rädda på sjukhuset.

Invigningen har inte ens ägt rum. Men redan nu har många saker gått snett i OS i Vancouver.

I går avslöjades det att omkring 30 idrottare stoppas från att delta på grund av misstänkt dopning.

Och nu skakas världen av ett dödsfall. Rodelåkaren Nodar Kumaritashvili från Georgien kraschade svårt på fredagens träning.

Kumaritashvili förlorade kontrollen över sin släde i omkring 145 kilometer i timmen, kastades ur banan och kraschade med en betongstolpe.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag är rädd för att det är väldigt illa, sa indiern Shiva Keshavan, som ställer upp i OS för fjärde gången.

Räddningspersonal var snabbt framme och utförde hjärt- och lungräddning på deltagaren. Kumaritashvili fördes sedan till sjukhus med helikopter.

Men hans liv gick inte att rädda.

– Det är en tragedi för hans familj och för hans närmaste, säger Internationella olympiska kommitténs vice ordförande Thomas Bach till nyhetsbyrån AFP.

– Det här kastar en skugga över öppningsceremonin.

Efter den tragiska olyckan avbröts träningen och Internationella Rodelförbundet höll omedelbart ett krismöte med lagkapternerna från de nationer som har åkare på plats i Vancouver.

Tävlingarna i rodel inleds under lördagen. Det har ännu inte lämnats något besked om schemat kommer att ändras efter dödsfallet.