1 av 7
- Foto: Scanpix
2 av 7
- Foto: Scanpix
3 av 7
- Foto: Scanpix
4 av 7
- Foto: Scanpix
5 av 7
- Foto: Scanpix
6 av 7
- Foto: Scanpix
7 av 7
- Foto: Scanpix

Dödsfall skakar OS

OS skakas i dag av ett dödsfall. Den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritashvili, 21, kraschade svårt under dagens träning – och hans liv gick inte att rädda på sjukhuset.


Invigningen har inte ens ägt rum. Men redan nu har många saker gått snett i OS i Vancouver.

I går avslöjades det att omkring 30 idrottare stoppas från att delta på grund av misstänkt dopning.

Och nu skakas världen av ett dödsfall. Rodelåkaren Nodar Kumaritashvili från Georgien kraschade svårt på fredagens träning.

Kumaritashvili förlorade kontrollen över sin släde i omkring 145 kilometer i timmen, kastades ur banan och kraschade med en betongstolpe.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag är rädd för att det är väldigt illa, sa indiern Shiva Keshavan, som ställer upp i OS för fjärde gången.

Räddningspersonal var snabbt framme och utförde hjärt- och lungräddning på deltagaren. Kumaritashvili fördes sedan till sjukhus med helikopter.

Men hans liv gick inte att rädda.

– Det är en tragedi för hans familj och för hans närmaste, säger Internationella olympiska kommitténs vice ordförande Thomas Bach till nyhetsbyrån AFP.

– Det här kastar en skugga över öppningsceremonin.

Efter den tragiska olyckan avbröts träningen och Internationella Rodelförbundet höll omedelbart ett krismöte med lagkapternerna från de nationer som har åkare på plats i Vancouver.

Tävlingarna i rodel inleds under lördagen. Det har ännu inte lämnats något besked om schemat kommer att ändras efter dödsfallet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

2 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

2 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

3 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.