1 av 6
- Foto: Bildbyrån
2 av 6
- Foto: Bildbyrån
3 av 6
- Foto: Bildbyrån
4 av 6
- Foto: Bildbyrån
5 av 6
- Foto: Bildbyrån
6 av 6
- Foto: Bildbyrån

Fiasko för Jönsson i sprinten

Det blev fiasko för Emil Jönsson i herrarnas sprinttävling. Redan i semifinalen fick det svenska guldhoppet ge sig. Guldet gick till ryssen Nikita Krjukov.


Emil Jönsson var ett av de stora svenska guldhoppen för dagen. Men Jönsson blev nerspurtad redan i semifinalen av norrmännen Petter Northug och Ola Vigen Hattestad, och svensken hamnade på en snöplig tredjeplats, vilket innebar att han missade finalen med en placering.

- Jag visste att jag låg trea in i sista kurvan efter att Hattestad hoppat in framför mig. Då slog jag av på krafterna för att försöka smälla efter sista kurvan. Men då kom Hattestad ut i samma spår som mig igen. De misstagen har man inte råd med, säger Jönsson till SVT efter loppet.

Men även under upploppet körde norrmännen smart och Jönsson hade ingen chans att komma förbi.

- De åkte brett och stängde av. Det är synd att det händer på OS men man kan ha sådana här dagar.

Northug ger känga åt Jönsson

Finalklare Northug passade efter semifinaltriumfen på att ge en känga åt den utslagne svensken.

- Nu kan Emil lägga ner sitt snack, sade Northug.

Däremot blev det inget guld för norrmannen som fick nöja sig med bronset. Sprinten vanns av ryssen Nikita Krjukov och landsmannen Aleksandr Panzjinskij plockade hem silvret.

Tung svensk sprintdag

Det blev alltså dubbelt ryskt i toppen och förutom Emil Jönssons medaljmiss, fanns det andra svenskhopp som misslyckades.

Både Björn Lindh och Jesper Modin körde bort sig i kvartsfinalen och Theodor Peterson kom sist i samma semifinalheat som Jönsson.

- Jag känner bara en fruktansvärd revansch. Det är som om jag inte förstått något. Man är som i ett svart hål. Jag förstår ingenting, summerar Jönsson dagen.

Olsson nära medalj

På damsidan gick det däremot bättre. Det uppsnackade medaljhoppet Hanna Falk försvann redan i kvartsfinalen, men både Anna Olsson och Magdalena Pajala tog sig vidare till semifinal.

Väl där lyckades Olsson knipa en finalplats medan Pajala inte hade tillräckligt med krafter kvar. Motståndarna i finalen var dessvärre snäppet för bra för Olssons del. Svenskan kämpade tappert, men slutade på fjärde plats och missade bronset.

Norskan Marit Björgen tog hem guldet och bakom sig hade hon polskan Justyna Kowalczyk och slovenskan Petra Majdic.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!