1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Norges uppryckning räckte inte

Efter en dålig första period reste Norge ragg. Marius Holtets 1-3-reducering skakade om USA, men i slutändan räckte inte norrmännens framåtanda ända fram. - En hyfsad insats, tycker backen Mats Trygg efter 1-6 i baken.


I 0-8-förlusten mot Kanada svarade Norge för en stark första period innan korthuset blåstes omkull under de avslutande 40 minuterna. Mot USA blev det en annan typ av match.

Norrmännen skaffade sig rejäl uppförsbacke genom en svag start. USA kunde gå ifrån till 2-0 i första perioden sedan Phil Kessel och Chris Drury fått in varsin puck bakom Pål Grotnes.

Vad förbundskaptenen Roy Johansen än sa till sin spelare i första pausen så fungerade det. I den andra perioden kom Norge ut som ett vitaliserat lag. Patrick Kane spädde förvisso på till 3-0 efter en givmild retur från Grotnes, men efter det var det Norge som skapade flest och bäst chanser.

- Vi var inte helt på tårna från start men kämpade oss in i matchen. Tidvis håller vi en bra nivå, men det är tufft att göra 60 bra minuter mot ett sådant här motstånd, säger veteranbacken Mats Trygg till SVT.

Holtet spräckte Norges nolla
 

Färjestads Marius Holtet spräckte den norska OS-nollan med ett rappt skott i numerärt underläge. Därefter skapde man ett flertal vassa chanser som med lite tur hade kunnat hitta sig förbi Ryan Millers mållinje.

Norge klarade av att hålla nerven i matchen vid liv i mer än halva tredje perioden. Till slut tog den hårda matchningen på lagets nyckelspelare ut sin rätt och USA gjorde tre snabba mål under slutminuterna. Ett av Tampa Bay Lightnings forward Ryan Malone och två av Detroitbacken Brian Rafalski.

- Vi gör en riktigt bra första period, men när vi gör vårt tredje mål backar vi hem. Jag tror att skotten i andra perioden är 8-7 och det är alldeles för jämnt. Vi ville gå ut i den tredje perioden och göra vår bästa period och det tycker jag att vi gjorde, säger Rafalski.

Medan Norge avslutar gruppspelet mot Schweiz på lördag avrundar USA med att möta Kanada på söndag i vad som lär bli en av OS mest underhållande matcher. Brian Rafalski ser fram emot utmaningen.

- Vi har inte ett lika samspelat lag som de har - de har ju både San José-kedjan och Anaheim-kedjan som är vana att spela ihop - så på så vis har de ett övertag. Men det blir bra för våra unga spelare att få spela en sådan här stor match på internationell nivå, säger Rafalski till SVT.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!