Slovakerna firar turneringens största överraskning.
1 av 7
Slovakerna firar turneringens största överraskning. - Foto: Scanpix
Ovechkin på flygtur.
2 av 7
Ovechkin på flygtur.
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Här avgör Demitra.
7 av 7
Här avgör Demitra.

Slovakien chockade storfavoriten Ryssland

Det blev ett långt straffdrama även när Ryssland och Slovakien möttes på fredagsmorgonen. Och Slovakien chockvann med 2-1 efter en iskall straff - i sjunde omgången - av Pavol Demitra. - Det är bättre att vi förlorar nu än att vi gör det senare, säger Pavel Datsiuk efter förlusten.


Ryssland gjorde allt annat än att imponera i sin andra OS-match. Det blev också förlust efter straffläggning mot Slovakien sedan matchen bara slutat 1-1 under ordinarie speltid.

Ryssarna kopplade grepp om matchen tidigt i andra perioden när Aleksej Morozov smällde upp 1-0 i krysset, via en täckande slovakisk spelare. Men laget hade svårt att skapa något jättetryck därefter och kunde inte dra ifrån.

Istället kom Slovakien in i matchen igen i tredje och fick in kvitteringspucken när Pavol Demitra släppte bak ett pass till Marian Hossa som knallhårt klippte in 1-1 mellan benen på en starkt spelande Ilja Bryzgalov.

Efter en mållös förlängning följde en lång straffläggning som gick sju ronder och bara hade tre mål.
Jozef Stümpel lurade in den första med en skön skottfint och efterföljande backhandinläggning.
Alex Ovechkin satte enkelt den fjärde, men brände därefter två straffar när han hade chansen att avgöra.

Matchvinnare blev istället Pavol Demitra. Han missade slovakernas andra straff när Bryzgalov stötte med klubban och träffade pucken i dragningen. I sjunde rundan var han iskall. Gick ut på vänsterkanten och vek in mot mål och lurade över mot backhandläge för att retfullt chippa in pucken i "fel hörn" för Bryzgalov.

- Det var en tät match och vi spelade vårat spel i 60 minuter och väntade på våra chanser, sade segerskytten till SVT.

Han ville inte se segern som nationens största någonsin, utan ansåg att man har ett par tunga segrar bakom sig, men tillade snabbt:

- Detta är en stor seger för oss och bygger upp riktigt bra självförtroende för oss.

I det ryska lägret var det inte lika glatt, även om man mest tog förlusten lite med en klackspark. Lätt hänt med tanke på att alla lag går vidare och att en förlust nu inte är hela världen.

- Det är bättre att vi förlorar nu än att vi gör det senare, konstaterade Pavel Datsiuk.

- Alla lag är starka som är här, så alla har chans att vinna matcher, sade Datsiuk på frågan om det var överraskande att Slovakien vann.

Hockeysverige.se

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!