Petter Northug i gårdagens dubbeljakt.
1 av 2
Petter Northug i gårdagens dubbeljakt. - Foto: Bildbyrån
De norska längdåkarna har något att fundera över. Deras form kanske?
2 av 2
De norska längdåkarna har något att fundera över. Deras form kanske? - Foto: Bildbyrån

Norge begär utredning efter fiaskot

Det norska längdskidlandslaget har misslyckats totalt så här långt i OS. Nu ska den norska landslagsledningen reda ut varför.


I gårdagens dubbeljakt kom storfavoriten Petter Northug på en elfteplats. Hans norska lagkamrater kom på 18.e, 19.e och 36.e plats.

Den norska landslagsledningen skyller Northugs fiasko på att hans stav bröts.

- Vi håller Petter utanför med tanke på stavproblemet. Vi kommer givetvis att behöva sitta ner och kolla in de förberedelserna vi har gjort sedan i maj. Just nu har jag inget svar på varför vi inte lyckades bättre, men det är synd, säger norska längdtränaren Morten Aa Djupvik till VG.

- Vi får något att tänka på. Men jag hoppas att vi kan komma tillbaka, säger Djupvik.

"Gränsen till arrogant"

Angående Northugs beteende när han gick rakt igenom den mixade zonen utan att säga ett ord till pressen säger Djupdal till Verdens Gang:

- Vi kan inte leva med att ha det så här. Hela ledarstaben har försökt att prata med honom. När de står så många som vill prata med honom uppfattas han på gränsen till arrogant när han gör så här, säger han.

"De andra är för dåliga"

Åge Skinstad är lite mer rak på sak mot de andra längdåkarna.

- De andra är för dåliga. Vi måste undersöka varför de inte var i form. Hade vi vetat något hade vi gjort något på förhand, säger sportchefen.

Generalsekreteraren för Norges Idrottsförbund, Inge Andersen, tvivlar inte på att Norges herrar i längd måste förbättra sig.

- Norge har tydligen ett herrlag som inte är i form. Vi har definitivt jobb att göra på distanssidan, säger Andersen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!