Ryssarna först till kvarten

Jevgenij Malkin fick byta kedja. Då tackade han och tog emot och blev tvåmålsskytt när Ryssland säkrade kvartsfinalbiljett som första lag via 4-2 mot Tjeckien i söndagens första av tre stormöten i OS.

Slava Bykov var inte helt nöjd med vad hans två toppkedjor hade presterat under inledningen av OS.

I ett försök att få grejerna att funka inför slutspelet bytte han plats på Jevgenij Malkin och Pavel Datsiuk och lirade Malkin med Aleksandr Ovetjkin och Aleksandr Siomin.

Det blev ett lyckodrag och Malkin stod som tvåmålsskytt när ryssarna vann med 4-2. Låt då gå att det första av Malins mål, det till 1-0, gjordes i från den specialgjorda PP-formationen där han spelat med Ovetjkin, Kovaltjuk, Gontjar och Datsiuk.

Båda målen gjorde han från dålig vinkel på högerkanten. Det första där han fick pucken lite slumpartat och sköt in pucken med fem minuter kvar av första perioden.

Det andra var desto snyggare och ett av turneringens häftigaste anfall. Det började med att tjeckerna skulle spelvända och Jaromir Jagr åkte på turneringens fräckaste propp i mittzonen av Aleksandr Ovetjkin och ledde till en rysk spelvändning där Aleksandr Siomin flög fram på vänsterkanten och med en lång sidledspass hittade Malkin på andra kanten som direktsköt 3-1.

- Jag var iblandad i den spelvändningen som avgjorde, vi hamnade i tvåmålsunderläge och kunde inte resa oss efter det, sade Jaromir Jagr till SVT om målet och forsatte:

- Jag ville göra en dragning. Jag såg att han (Ovetjkin) kom där men ville göra något… uppenbarligen var det ett misslyckat drag och hade jag fått göra om det hade jag gjort något annat.

Målet blev också det matchavgörande sedan tjeckerna fått in en reducering med fem minuter kvar och fått till match av det hela i en period där Ryssland annars körde över tjeckerna under första halvan.

Efter det tjeckiska målet fick man ny energi och kunde mycket väl ha fått med sig poäng från matchen som inte säkrades för rysk del förrän Pavel Datsiuk skickade in 4-2 i tom kasse i slutminuten.

En jobspost fick ryssarna däremot. Sergej Zinovjev åkte på en misstänkt knäskada i andra perioden och fick ledas av isen efter att ha fått en spelare över knät.

För ryssarnas del betydde segern att man kommer komma tvåa eller trea i rankingen inför slutspelet.