1 av 3
- Foto: Bildbyrån
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Taktiken bakom Northugs guld: "Jag spelade trött"

Petter Northug tog i går kväll sitt första OS-guld. Nu berättar norrmannen om taktiken bakom segern i sprintstafetten.- Jag började spela trött, säger Northug


Det norska guldhoppet Petter Northug hade inför sprintstafetten stått för ett redigt fiasko i föregående OS-lopp. Något som sett till att han blivit utdömd av norsk media, det norska folket och till och med av sin egen tränare.

Men i går kväll tog han revansch. Och som han tog den! I par med Øystein Pettersen var Norge en av huvudfavoriterna i sprintstafetten. Efter växlingen vid sista rundan gick Northug ut som tvåa i spåret, ett par sekunder bakom ledande Axel Teichmann.

Tysken blev snabbt ikappåkt, men sedan märkte Northug att Rysslands Alexej Petukhov också blandade sig i toppstriden. Norrmannen ville inte ha Petukhov bakom sig och svarade således med OS största skådespeleri.

- När jag vände mig om, såg jag en rysk fot bakom mig. Jag vill inte ha ryssen i rygg, så 50 meter innan toppen började jag spela trött. Han satsade på att fortsätta och gick förbi, säger Northug till VG.

I stället blev det alltså Northug som tog rygg på Petukhov, som öste på bra i spåret och gav på så sätt norrmannen en chans till guld.

- Petukhov körde stenhårt efter nästa backe. Det var helt perfekt. Då kunde jag göra mitt ryck, och sedan utnyttja dragkraften bakom Axel Teichmann, förklarar Northug och får sig själv att framstå som det största geniet sedan Mozarts tid.

Rycket förbi tysken var av en klass som bara Northug besitter. Teichmann hade ingen möjlighet att svara och Northug tog, tillsammans med Pettersen, sitt första OS-guld i karriären.

Att Northug var stolt över sitt genidrag gick inte att ta fel på. På väg till dopingkontrollen lät det så här från 24-åringens sida:

- Det skådespeleriet borde jag få pris för, sa han och skrattade.

- Det är helt galet. Petters spurt är det råaste jag sett. Nu ska jag klä av mig naken, säger Pettersen till VG.

Antagligen är Petter Northug välkommen hem till Norge igen, men det finns kritiker som menar att guld i sprintstafetten inte är tillräckligt stort. Men guldmedaljören ger svar på tal:

- Jag har som mål att komma hem med två guld till. Jag hoppas jag får komma hem nu, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!