1 av 2
- Foto: Bildbyrån
2 av 2
- Foto: Scanpix

Tuff uppgift väntar "Henke"

Om inte Norge kan ställa till med något slags mirakel i natt lär Tre Kronor ställas mot Slovakien i kvartsfinalen. Det kan bli en svettig upplevelse för Henrik Lundqvist.


Henrik Lundqvist har hållit nollan i sina två inledande matcher och svarat för ett mycket stabilt målvaktsspel. Men sanningen att säga har han inte blivit testad i någon större utsträckning, varken mot Tyskland eller Finland.

Testad lär han bli om Sverige möter Slovakien i en kvartsfinal. Är det någonstans slovakerna matchar de bästa hockeynationerna är det i offensiven. I Marian Hossa och Marian Gaborik har man två av NHL:s vassaste målskyttar.

Gaborik och Henke känner naturligtvis varandra väl eftersom de är New York Rangers två viktigaste kuggar. Den dagen Gaborik skrev på för Rangers hade Henke antagligen ett rätt brett leende klistrat över ansiktet. Nog för att de båda spelade i olika konferenser innan den slovakiske snipern flyttade från Minnesota till New York, men det är få NHL-spelare som har varit lika lyckosamma mot Henrik Lundqvist som Marian Gaborik.

För två säsonger sedan gjorde han inte mindre än fem mål på Lundqvist i en och samma match mellan Wild och Rangers. Och i fjol gjorde han Minnesotas tröstmål i en 1-2-förlust mot Rangers. Sex mål på de två senaste mötena alltså.

Hittills i OS har Gaborik varit en av slovakernas minst framträdande stjärnor. Det beror till viss del på Henke. Alldeles innan OS kolliderade de båda lagkamraterna på en träning och Lundqvists skridsko skar upp Gaboriks knä.

Det var först meningen att forwarden skulle missa de två inledande OS-matcherna, men han har kommit till spel och bara svarat för ett mål på Slovakiens tre matcher hittills.

Hockeysverige.se

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!