Kanadas galna kross mot Ryssland

Kanada dominerade kvartsfinalen mot Ryssland. Supermatchen slutade hela 7-3 till hemmanationen.

Kanada rivstartade och fullständigt körde över Ryssland i den andra kvartsfinalen i OS-hockeyn. Ryan Getzlaf satte 1-0 redan två minuter in på matchen och på den vägen fortsatte det.

Dan Boyle prickade in 2-0 en bit utifrån och den kanadensiska hemmapubliken var i exstas. Och det skulle komma mer från hemmanationen.

Bara 46 sekunder efter Boyles mål åkte sig Rick Nash fri och lyfte in 3-0 bakom en chanslös Evgeni Nabakov i det ryska målet.

Ryssland tog därefter time-out och skulle få utdelning direkt. Dmitri Kalanin reducerade efter ett par minuter, men Kanada svarade igen.

Brenden Morrow fick göra lite som han ville när han gavs fria ytor av de ryska backarna som bara stod och tittade på. Köksvägen blev valet för Morrow som satte 4-1, vilket också var resultatet efter första perioden.

Kanadensarnas utskåpning fortsatte under den andra perioden. Efter ett mönsterfall fick Corey Perry öppet mål och kunde enkelt skicka in 5-1.

Endast en minut senare rasslade det till igen i det ryska målet. Hårdskjutande Shea Weber, som faktiskt sköt sönder nätet mot Tyskland i går, laddade bössan och Nabakov hade ingen som helst chans att kunna rädda skottet.

6-1 var resultatet fyra minuter in på perioden och Ryssland valde att byta målvakt. Ilya Bryzgalov fick hoppa in i händelsernas centrum och gjorde det förvånansvärt bra.

Visserligen satte Corey sitt andra mål för kvällen, men sedan var det stopp resten av perioden. I stället lyckades Sergei Gonchar reducera och gav därmed ryssarna en liten möjlighet att komma ikapp.

Men i den avslutande perioden mäktade ryssarna inte med ett enda mål. Det gjorde heller inte Kanada som slog av på takten helt. Matchen slutade 7-3 och Kanada befäster sin position som storfavoriter till OS-guldet.

- Det var en underbar match. Utan tvekan en av de största vinsterna jag varit med om, säger Ryan Getzlaf till SVT efter matchen.

Sidney Crosby noterades varken för mål eller assist trots sju kanadensiska mål, men han överglänste trots det Washingtonstjärnan Alexander Ovetjkin. Fast "Sid the Kid" vill inte höra talas om någon rivalitet mellan de båda.

- När allting kommer kring är hockey en lagsport och i dag var vi starkare helt enkelt, säger Crosby ödmjukt.

Om bara ett par timmar, 06.00 svensk tid, drar kvartsfinalmatchen mellan Sverige och Slovakien igång. Vinnaren ställs mot just Kanada, som utan tvekan kommer att bli den tuffaste nöten att knäcka i OS.