Stockholm

Nytt svenskt OS-guld stundar

Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner har chans på ytterligare en svensk medalj.
1 av 3
Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner har chans på ytterligare en svensk medalj. Foto: SCANPIX/AP
Petter Northug räds inte de svenska åkarna.
2 av 3
Petter Northug räds inte de svenska åkarna. Foto: SCANPIX
Gunde Svan tror att Johan Olsson kan vinna hela loppet.
3 av 3
Gunde Svan tror att Johan Olsson kan vinna hela loppet. Foto: SCANPIX

"Med rätt förutsättningar kan Johan Olsson vinna", säger Gunde Svan inför kvällens femmil. Sverige mönstrar med ett starkt lag som mycket väl kan kamma hem en ny svensk OS-medalj. Den värsta rivalen, norrmannen Petter Northug, ser dock inte svenskarna som ett hot.


Läs mer
Femmilen

18.30 FINAL: Skidor, herrar, 50 km, masstart, klassisk stil.

Svenska deltagare: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner.

Om några timmar smäller det. Det svenska skidlandslaget har imponerat stort och tagit medalj efter medalj, och i kväll har de chans på ytterligare en sådan när femmilen går av stapeln.

Sverige ställer upp med en stark kvartett med namn som Marcus Hellner, Johan Olsson, Anders Södergren och Daniel Rickardsson. Samtliga har visat upp en makalös form och det var samma lag som mönstrades när herrarnas fyra mil långa stafett vanns.

Men det är ändå den förstnämnde som har stuckit ut mest. Hellner har förutom stafettguldet även lyckats bärga hem förstaplatsen i dubbeljakten. I lagstafetten var det han som gav Sverige en gnutta hopp i semifinalen, men kunde ändå inte ta sig till finalen efter Teodor Petersons fall.

Johan Olsson har även han varit stekhet i mästerskapet. Den 29-årige längdåkaren har hittills kammat hem två medaljer, ett guld i stafetten tillsammans med resten av det svenska laget och ett brons i tremilen. I kväll kan han ta sin tredje medalj.

- Han är en av medaljkandidaterna, om allt funkar. Han har visat att han är i väldigt bra form. Med rätt förutsättningar kan han vinna, säger Gunde Svan om Olsson till Expressen.

Svan var en av dem som hyllade det svenska laget för deras taktikkupp i dubbeljakten. Nu tror han att en repris krävs för en vinst.

- Om det inte snöar krävs ett lagtempolopp som i dubbeljakten om några ska kunna gå ifrån överhuvudtaget. Jag vet inte hur der svenska teamet har resonerat, säger han.

"Bara Bauer som jag fruktar"

Förväntningarna på Norges superstjärna Petter Northug var skyhöga inför mästerskapet. De kaxiga uttalandena från 24-åringen radades upp och självförtroendet var på topp. Men efter en minst sagt trög inledning var det många som började ifrågasätta Northug och han sågades bland annat av sin egen tränare för sitt arroganta beteende.

Men efter en trevande start har det lossnat för Northug, som nu har knipit tre medaljer. Han tog först brons på sprinten innan han efter ett par rejäla misslyckanden lyckades ta guldet tillsammans med Øystein Pettersen i lagstafetten. Silvermedaljen tog han i stafetten, som Sverige till slut vann.

Northug blev i tremilsloppet förra lördagen helt överrumplad av det svenska laget. Trots det ser han inte dem som ett hot inför kvällens lopp. Istället är det tjecken Lukas Bauer som som Northug ser som sin värsta konkurrent.

- Det är bara Bauer som jag fruktar ska gå ifrån mig. Han kan knäcka mig totalt på den här femmilen. Det är han jag fruktar, säger Northug till norska Dagbladet.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.