Petter Northug vann femmilen.
1 av 9
Petter Northug vann femmilen. - Foto: SCANPIX/AP
Johan Olsson, Daniel Rickardsson och Anders Södergren kommer i mål. Norrmannen Petter Northug ligger ned helt utslagen.
2 av 9
Johan Olsson, Daniel Rickardsson och Anders Södergren kommer i mål. Norrmannen Petter Northug ligger ned helt utslagen. - Foto: SCANPIX
Johan Olsson knep sin tredje medalj efter en rejäl spurtdrama.
3 av 9
Johan Olsson knep sin tredje medalj efter en rejäl spurtdrama. - Foto: SCANPIX
Svensken vurpade efter 20 kilometer men tog sig i kraven och slutade på en pallplats.
4 av 9
Svensken vurpade efter 20 kilometer men tog sig i kraven och slutade på en pallplats. - Foto: SCANPIX
Olsson tog brons.
5 av 9
Olsson tog brons. - Foto: SCANPIX
Kramkalas efter loppet.
6 av 9
Kramkalas efter loppet. - Foto: SCANPIX
Här ramlar Dario Cologna.
7 av 9
Här ramlar Dario Cologna. - Foto: SCANPIX
Marcus Hellner kramar om bronsmedaljören.
8 av 9
Marcus Hellner kramar om bronsmedaljören.
9 av 9
- Foto: SCANPIX

Olsson tog brons efter spurtdrama

Johan Olsson knep bronset efter riktig rysare. Norrmannen Petter Northug tog guld.


Det kunde ha gått så illa. Men Johan Olsson tog sig i kraven efter att ha vurpat efter 20 kilometer och knep sin tredje OS-medalj. Svensken kom på tredjeplats efter en rejäl spurtdrama på femmilen.

- Det är helt sjukt. Det har gått ganska bra kan man säga, säger Olsson med ett leende till SVT när han summerar sitt OS.

Vann gjorde norrmannen Petter Northug som därmed tog sitt första individuella guld, tätt följd av tysken Axel Teichmann.

- Jag var lite orolig på slutet men det var skönt att känna att jag hade lite kraft i armarna. Jag försökte ta rygg på Northug på slutet för han brukar inte vika ner sig, fortsätter han.

Daniel Rickardsson slutade på en godkänd sjundeplats medan Anders Södergren slutade som nia. Succémannen Marcus Hellner hamnade på en 22:a placering.

Schweizaren Dario Cologna var även han med i täten mot slutet. I ett trångt läge försökte han komma runt Johan Olsson, men föll.

- Det var tur för mig att han föll. Han föll lite på eget grepp. Han försökte tränga in mig i konerna i kurvan så att jag skulle tappa fart, säger Olsson till SVT.

Medaljsuccén kunde ha slutat med en marddröm. Svensken föll efter 20 minuter och Olsson tappade mycket mark och fick kämpa under hela loppet för att komma ikapp.

- Någon körde på mig bakifrån. Jag hade brutal tur att stavar och allt höll. Det bara small. Det var strongt av dem att hålla.

Sverige tog därmed hela elva OS-medaljer i mästerskapet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.