KRÖNIKA: Pehrsson kan bara misslyckas

- 03/12/2008, 07:46 -

Att ta steget från lilla Gais till Nordens enda Champions League-klubb kommer vara mer än Magnus Pehrsson klarar av.

Magnus Pehrsson till Ålborg. Ett väldigt dåligt skämt. Det är bara det att det är sant. Hur det har gått till är det inte många som vet, definitivt inte spelare eller ledare i Gais.

Vi talar om en tränare som egentligen inte lyckats med någonting. Hans tid i Gais har väl knappast varit klubbens bästa. Han gled in i Göteborg på en räkmacka och lovade guld och gröna skogar. Makrillarna skulle spela attraktiv fotboll men lyckades till slut göra färre mål än jumbon Norrköping. Han svek klubben han lovat en långsiktig satsning. Han gick bakom ryggen på de flesta. Det är knappast så man beter sig. Att sedan kalla ett mediokert år för fantastiskt är bara för mycket.

Nu är han alltså klar för Champions League-klubben Ålborg. Det mest komiska i det här inslaget är att hans "rådgivare" Ingvar "Putte" Carlsson antyder att Pehrsson blivit för stor för svensk fotboll. Låt diplomat-Pehrsson ta över en klubb som AIK, då kan vi börja bedöma hur stor han egentligen är.

Ålborg ville ha en modern tränare. Om modern numera betyder att lova en massa utan att lyckas, ja då är Magnus Pehrsson rätt man. Han kommer till en klubb där varken spelare eller supportrar vill ha honom. Hur han har lyckats med det? Det ska jag förklara.

Pehrsson är en illusion av en modern fotbollstränare. Allt handlar om hur det ser ut till det yttre. Skit i att du egentligen inte utför någonting inom klubben, så länge du håller dig lugn, talar om harmoni inom truppen och använder dig av termer som framtidsfotboll så klarar du dig ganska bra. Hans tid i Gais har visat alla att en sådan tränare inte är att lita på. Gais och ordföranden Christer Wallin gör helt rätt i att driva vidare Pehrssons övergång till skiljenämnden. Här står de med tre nya inköpta islänningar och utan tränaren som godkände övergångarna. Nä, hela affären luktar ruttet.

Den som det ändå är mest synd om är trots allt Ålborg. Här har de satsat i flera år, lyckats bli bäst i Danmark och slagit Celtic i Champions League. Och då kommer trollkarlsagenten Patrick Mörk och lurar i dem att Pehrsson är mannen som kan ta klubben till nästa nivå. Det blir slutet för Ålborg för den här gången.

Och för Magnus Pehrssons del blir det väckarklocka. I Ålborg finns redan Allan Kuhn som lyckats vända den negativa trend Bruce Rioch lämnade efter sig. Spelare och fans har visat sitt stöd för dansken, men nu ska han alltså gå tillbaka till att vara assisterande tränare. Hur kommer det se ut när Kuhn och Pehrsson tycker olika. Pehrsson kan bara misslyckas i en sådan situation.

Det enda positiva är att Pehrsson snart kommer att ses för vad han egentligen är bakom sitt självsäkra yttre: En rookie med en alldeles för svår uppgift framför sig.

Skrivet av: